ВКП е разпоредила проверка на Пламен Петров за дивидента на БТК

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е разпоредила проверка за действията на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров по разпределение на дивидента от печалбата на БТК за 2002 година, съобщава с факс до БТА пресцентърът на парламентарната група на Коалиция за България.

Проверката е разпоредена след сигнал, получен от ръководството на ПГ левицата. Прокуратурата е изискала с писма допълнителна информация по случая от Министерството на транспорта и съобщенията, от Министерството на финансите и от Агенцията за приватизация.

В постановление на прокуратурата от средата на януари, с което тя позволи продължаване на преговорите с "Вива венчърс", се казва, че дивидента за 2002 г. трябва да бъде разпределен, като се отчита факта, че държавата е била 100% акционер в компанията.

На няколко пъти през последните седмици различни представители на прокуратурата напомняха, че ВКП ще следи отблизо решението за разпределяне на дивидента за 2002 г.

Пламен Петров последователно отстояваше позицията, че 100% от дивидента трябва да остане за държавата. Той дори обеща до края на миналата седмица да свика общо събрание на БТК, но това така и не се случи.

От обясненията на Агенцията за приватизация и "Вива венчърс" стана ясно, че е договорено дивидента да се разпредели в съотношение 65 към 35% в полза на купувача. Решението за това ще бъде взето едва след осъществяване на сделката.

Двете страни не са се договорили за точна сума на дивидента, защото част от него ще бъде финансирана от пари в брой на компанията, а друга от купувача.

След днешната си среща с КНСБ лидерът на БСП Сергей Станишев повтори позицията на парията си, че приватизацията на БТК протича в ущърб на българските национални интереси. Той каза, че и двете страни днес са поискали спиране на процедурата за продажба на телекома.

Също днес на първо заседание надзорния съвет на Агенцията за приватизация разгледа проектодоговорът с "Вива венчърс". Надзорниците не са взели решение и вероятно ще продължат разискванията си през следващата седмица.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: