ВКС върна делото срещу шуменския прокурор с указания за по-тежка присъда

Върховният касационен съд (ВКС) върна на втора инстанция делото срещу бившия районен прокурор от Шумен Румен Пенев с указания да се измени присъдата му от условна на ефективна.

 

На първа инстанция Софийският градски съд му присъди ефективна присъда от три години и половина затвор. Пенев е подсъдим за получаване на подкуп от 21 000 лева.

 

По делото му са събрани доказателства, че е поискал 25 000 лева от бизнесмена Найден Николов, за да упражни влияние върху колегата си Янко Желязков – прокурор в същата районна прокуратура, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебното производство срещу Николов.

 

Интересното в случая бе, че първоинстанционният съд наложи по-тежка присъда от исканата от прокуратурата. От държавното обвинение се опитваха да издействат на своя бивш колега ефективна присъда от 3 години затвор.

Софийският апелативен съд потвърди изводите на Софийския градски съд, но намали присъдата на 3 години затвор и я измени в условна. Прокуратурата протестира това решение пред ВКС и върховните съдии приеха, че протестът е основателен. Според тях приемането на подкуп от прокурор е престъпление с висока обществена опасност и не бива да се прилага възможността за отложено изпълнение на наказанието.

Така съставът на ВКС върна присъдата на Софийския апелативен съд с указания да наложи три години ефективно за Румен Пенев.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?