Владика обвинява патриарх Максим, че нарушава църковния устав

Старозагорският владика Галактион атакува Българския патриарх Максим за нарушения на църковния устав, става ясно от писмо, с което mediapool.bg разполага. Повод за отправените упреци е фактът, че на заседанията си синодалите продължават практиката да взимат решения, без да водят протоколи.

От писмото става ясно, че конкретният повод е обсъждане на предоговаряне на наем за църковен имот, отдаван на банка "Биохим".

БПЦ все още не е юридическо лице, няма регистрация в Софийски градски съд по новия закон за вероизповеданията и заради това могат да бъдат оспорени всички договори, които сключва, коментираха юристи. Фактът, че и самият синод няма протоколи за решенията си, поставя под съмнение законността им по църковния устав.

В писмото си от 26 май т.г. владиката на Стара Загора припомня на патриарха, че чл.123 от Устава на БПЦ гласи: "За всяко заседание се държи протокол, който се вписва в протоколната книга и се подписва от председателя и от всички участвали членове, подир което решенията влизат в сила".

Фактът, че това не се прави, според дядо Галактион, води до хаос в административните дела на Църквата. С подписа всеки архиерей ще носи своята отговорност за взетите решения и те ще се узаконяват, аргументира се владиката и предлага от 10 юни нататък Синодът да започне да прави протоколи. Галактион настоява да се спазва уставът и за да може да бъде документирано всяко "особено мнение", изразено от членовете на Светия синод.

На вчерашното заседание на Синода - 19 юни, обаче отново избухва скандал. Поводът е отказът на патриарх Максим да подпише рокада, предложена от владиците. Архиереите се сговорили да сменят игумена на Бачковския манастир епископ Наум, който беше доста близък с убития бизнесмен Илия Павлов и уреждаше значителни финансови инжекции за Синода.

Тази сутрин, след много уговорки, патриархът все пак е склонил пред аргументите на митрополитите, че игуменът Наум е доста възрастен и болен, за да се справя с управлението на големия манастир. Игумен на манастира става Знеполският епископ Николай, който сега е викарий на Максим.

Споделяне

Още от България