Владимиров иска от Софиянски всичките му заповеди от 1996 г. досега

Със заповед от 26 април т.г., областният управител на София Росен Владимиров е разпоредил кмета Стефан Софиянски да му предостави всички свои еднолични решения за последните осем години - от 1996 г. досега. За изпълнението на заповедта на Софиянски е даден 7-дневен срок, съобщи днес Владимиров.

Датата на заповедта съвпада с пика на публичната атака на областния управител срещу кмета, последвала обвиненията на Софиянски, че Владимиров възпрепятства работата на кмета и на общинския съвет в София.

Столичният кмет винаги е отказвал да предаде тези документи, свързани с едноличното упражняване на неговите правомощия, въпреки че по закон е длъжен да го направи, оплака се днес областният управител. Той обвини столичния кмет, че възпрепятства правомощията му да контролира законосъобразността на актовете на местната власт.

Няма никакъв проблем, всичко, което е поискал, сме го предоставили. Изпратили сме му писмо, в което е информиран къде какво може да намери, защото той ми иска и неща, които вече са му изпратени, коментира пред Дарик радио кметът на столицата. Друг е въпросът, че областната управа няма капацитет да обработи цялата информация, допълни той.

Сигурно не си е прочел пощата, бе отговорът на Софиянски на въпроса защо тогава Владимиров твърди, че не е получил нищо.

Софиянски уточни, че по закон едноличните решения на кмета се свеждат до назначаването на хора в администрацията, иначе решенията се взимат от общинския съвет.

На брифинга пред медиите областният управител показа списък с актове на имоти в район "Средец", които според него са актувани като общинска собственост без да е спазена законовата процедура и да са отписани от държавата. Според Владимиров, такива случаи съществуват във всички райони на столицата.

Областният спечелил 90% от споровете си с общината

На брифинга Росен Владимиров се похвали, че при повече от 90 % от споровете с общината, които е отнесъл в съда, магистратите са се произнесли в полза на областната управа. Той заяви, че винаги когато забележи данни, говорещи за закононарушения, ще сезира не само прокуратурата, но и финансовия контрол и Сметната палата.

В същото време той посочи, че няма отношение към конкретната сделка за Централни хали, за която прокуратурата обвини кмета и поиска от съда временно да го отстрани от поста му до приключване на наказателното производство. Делото за отстраняването на Софиянски ще се гледа утре на открито заседание в Софийски градски съд.

От името на ДПС Владимиров, който е зам.председател на движението, отново отхвърли упреците, че има политически мотив в атаката на прокуратурата към кмета. ДПС никога не е стоял зад политически атаки, спорът ми със софиянски е по чисто професионални теми, касаещи статута на недвижимите имоти в столицата, заяви Владимиров.

На обвиненията на ССД той отвърна с контраобвинения, че кметът атакувал не само областния управител, но и представители на дясноцентристката коалиция в столичния общински съвет.

СДС не вижда ДПС сред печелившите от скандала със Софиянски

След заседание на НИС на СДС, говорителят на партията Николай Младенов обяви директно БСП и индиректно хората около Иван Костов за печеливши от атаката срещу кмета.

Според ръководството на СДС, БСП е партията, която има пряк интерес от атаките срещу Стефан Софиянски, от провала на дясноцентристкото управление на София и от хаос в общинския съвет, заяви Младенов. Той допълни, че през последните дни се наблюдавало сближаване на позициите на БСП и на депутатите, които напуснаха СДС. Говорителят на "Раковски"134 отказа да назове депутатите.

От името на СДС, Младенов призова съдът да прояви разум на утрешното си заседание и да се произнесе справедливо, без да се поддава на политическия натиск, който някои партии се опитват да наложат. По думите му, ръководството на СДС има готовност още утре да обсъди резултатите от решението на съда с другите политически сили в коалицията, управляваща София, за да не се позволи хаос в управлението на столицата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?