Властите в Полша ще ексхумират останките на Лех Качински

Лех Качински

Полските власти са решили да ексхумират останките на бившия полски президент Лех Качински и съпругата му Мария, съобщиха медиите в страната, цитирани от БГНЕС. Двамата загинаха при самолетна катастрофа край Смоленск през 2010 г. Ексхумацията ще бъде извършена на 14 ноември.

Новото полско правителство допуска, че самолетната катастрофа се дължи на атентат и започна ново разследване. Братът Лех Качински - Ярослав Качински, който е лидер на управляващата в момента консервативна партия, обяви, че разследването на самолетната катастрофа е била скандално. Следствието бе проведено, докато на власт бяха либералите.

Сегашното правителство отхвърля официалните заключения на предишния кабинет, че катастрофа се е дължала на лоши метеорологични условия и на грешки на полските пилоти и руските авиодиспечери.

Самолетът с полския президент и с още 95 политически лидери и висши военни се разби край Смоленск, в Западна Русия. Президентът Качински и съпругата му Мария са погребани в криптата на кралския замък в Краков. Там са погребани полските крале и маршал Юзеф Пилсудски, баща на независимостта на Полша през 1918 г.

Анализът на останките ще продължи 4 дни и повторното погребение ще бъде извършено на 18 ноември единствено в присъствието на роднините на Качински.

Властите смятат да ексхумират останките и на други загинали в катастрофата.

Споделяне

Още от Свят