Вместо 50 София ще купи 20 нови автобуса

Общинското дружество "Столичен автотранспорт" ще купи 20 нови автобуси на природен газ, вместо предварително планираните 50. Това съобщи във вторник изпълнителният директор на дружеството Асен Добранов, цитиран от БТА.

Дружеството обяви процедурата за доставка на новите автобуси след одобряването на тръжната документация от Столичния общински съвет на 30 април тази година. Процедурата беше спряна след отварянето на тръжните книжа, тъй като в решението на съвета се предвиждаше след края ѝ да се повишат парите за километър пробег, които се плащат на общинското дружество. Поради липсата на яснота за изпълнението на решението повече от два месеца обществената поръчка беше на етап "отваряне на тръжните книжа".

Поръчката се състоеше от два компонента – доставка на 20 автобуси на природен газ и на 30 съчленени.

За доставката на 30 нови съчленени автобуси кандидатстваха две фирми: "Балканстар" - представител на "Мерцедес", и "Еврокамион" – представител на "МАН". За доставката на 20 нови автобуси с основно гориво природен газ кандидатстваха три фирми – чешката "Тедом", китайската "Кинг Лонг" и представителят на турската "БМС".

Средно с 12 669 кг годишно ще намаляват вредните емисии от замяната на един автобус с дизелов двигател с работещ с природен газ.

"Столичен автотранспорт" в момента икономисва средно по 3541 лева на месец от гориво за всеки от деветте автобуса на метан, които дружеството купи миналата година. С пускането на нови 20 автобуси дружеството ще икономисва по 70 420 лева месечно от купуването на горива.

Споделяне

Още от България