Вместо обещана модерна апаратура онкоболницата в София получи остаряла приставка

Вместо обещана модерна апаратура онкоболницата в София получи остаряла приставка

Вместо модерен компютърен томограф, който да осигури лечението на хора, които сега са принудени да търсят спасение в чужбина, Специализираната болница по онкология в София ще получи остаряла за времето си приставка за вече наличните линейни ускорители. Въпреки, че модерната апаратура е била обещана лично от здравния министър в оставка Десислава Атанасова, в болницата преди дни разбират, че това няма да се случи.

Началникът на клиниката по лъчелечение доц. Д-р Веселина Първанова и други специалисти от болницата излязоха с отворено писмо до институциите, в което обясняват, че технологията, която им се предлага, е остаряла и позволява облъчването на едва двама-трима пациенти на ден, което е недопустимо и настояват да получат модерния томограф.

Болницата изпълнява проект по “Оперативна програма регионално развитие“, по които се строи нов лъчетерапевтичен комплекс с 4 бункера, в които ще бъдат инсталирани нови два модерни линейни ускорителя, освен вече работещия в болницата. След проведения през 2012 година търг по проекта са икономисани пари. От болницата са представили пред здравното министерство мотивирано искане за надграждането на проекта с останалите пари. В болницата са се обединили около това, че имат нужда от най-съвременен компютърен томограф – уредба за спирална томотерапия, за да се отговори на нуждите на онкологично болни, чиято единствена алтернатива в момента е скъпоструващо лечение в чужбина.

Тъй като в момента на пазара има двама производителя на такъв вид апаратура, още през октомври е сформирана работна група в министерството, която да изготви техническата спецификация, описваща параметрите на апаратурата.

По време на откриването на бункерите в болницата в началото на декември здравният министър е Десислава Атанасова е уверила, че в изграждащия се лъчетерапевтичен комплек ще бъде инсталирана уредба за томотерапия. От декември обаче диалогът със здравното министерство прекъсва.

“Колеги от фирма, която не произвежда уредби за томотерапия, ни подсказаха, че не бива да се подготвяме за инсталиране на такава апаратура в свободния бункер, защото такава няма да бъде закупена“, се посочва в писмото. До този момент в болницата са подготвяли помещението за инсталирането на този апарат и дори са подали искане за издаване на санитарно разрешително.

След многобройни опити да се свържат и получат информация от министерството оттам отговарят, че ще се надграждат двата линейни ускорителя с “приставка“, без да се уточнява каква. От болницата коментираха, че могат само да гадаят, че става въпрос за апаратура за радиохирургия, с каквато разполага болница “Токуда“ и която в момента не се използва. “От 2008 година насам производството на тази технология е пренасочено като част от нови съвременни ускорители за томотерапия. Времето на такива приставки е отдавна отминало, като днес те се използват само в болници, разполагащи с остарели ускорители“, посочват от болницата.

“Предвид технологичното време, необходимо за калибрация на една такава приставка , дейността на ускорителите се блокира и позволява облъчване на не повече от двама-трима пациенти дневно. Клиниката по лъчелечение на болницата не би могла да си позволи това нито за настоящия работещ, нито за новозакупените лъчетерапевтични уредби“, допълват сцепиалистите.

От здравното министерство обясняват пред бТВ, че са взели решението преди падането на правителството, за да може да се осъвременят повече онкоцентрове в страната.

“Линейните ускорители от най-ново поколение, които ще бъдат доставени в ИСУЛ и в болница “Света Марина“ (бел. ред - във Варна), надхвърлят или поне са равностойни на тази томотерапия. Това е просто друг вид линеен ускорител”, казва д-р Минчо Вичев, зам.-министър на здравеопазването в оставка.

Споделяне

Още от България