ВМРО се готви за своя група в бъдещия парламент

Самостоятелно участие в бъдещия парламент и собствена парламентарна група, както и спечелването на десетина кметски места в областни центрове, си постави за цел ВМРО-Българско национално движение. Партията приключи в събота вечерта Третия си конгрес, на който бе преизбрано старото ръководство плюс петима нови членове на Националния изпълнителен комитет (НИК).

Новите лица в НИК са Иван Стоянов, Илко Илиев, Юлиан Ангелов, Костадин Костадинов и Ангел Джамбазки.

Получаването на 150-160 хиляди гласа ще бъдат достатъчни за влизане в българския парламент и прескачане на 4-процентната бариера, ако се запази активността от миналите парламентарни избори, коментира в неделя председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Като основни противните главният секретар Мирослав Мурджов определи етническите партии, реализиращи сепаратистки идеи или рушащи единството на нацията.

Каракачанов обяви, че в местните избори тази есен партията му ще атакува 8-10 областни центрове, сред които е и кметското място в Пловдив. Мурджов  допълни, че ще продължи работата за пълната децентрализация на общините, въвеждането на второ ниво на местно самоуправление и избор на областни управители.

Партията формулира и решения на проблемите в образователната система, здравеопазването, сигурността, местното управление и демографската криза.

"Внос" на българи от Молдова и Украйна за преодоляване на демографския срив е по-авангардната идея от тази за данъчните облекчения за отглеждане на деца. Според Мурджов чрез програми за оземляване на бесарабските българи, те ще могат да се върнат в родината си.

Според “войводите” проблемите в здравната система ще се решат с въвеждането на втори стълб за здравно осигуряване чрез здравно-осигурителни фондове. Темата се дискутира и от другите политически сили от десния спектър, но така и нищо не се предприема в посока разбиване монопола на Здравната каса.

Да се създаде Национална гвардия на доброволен принцип, в която могат да се включат съкратените военни, предлагат още от ВМРО. Според политическата този втори стълб на системата за сигурност и използването на възможностите за самозащита ще решат проблемите във вътрешния ред на страната.

Споделяне

Още от България