ВМРО застава зад Фандъкова на балотажа

Партията на Каракачанов е готова да подкрепя ГЕРБ в Общинския съвет

Карлос Контрера. Сн. БГНЕС

Официално ВМРО обяви, че застава зад кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова на предстоящия в неделя втори тур на местните избори. Тогава тя ще се изправи срещу Мая Манолова, независим кандидат, подкрепян от БСП, ДБГ и други.

ВМРО подкрепя Фандъкова, защото тя се ангажирал да работи за подобряването на сигурността в града, благоустройството на кварталите и развиване на северните райони, заявиха от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Проведени са срещи с г-жа Фандъкова и екипа ѝ, като е постигнато съгласие за съвместна работа в следващия мандат на Столичния общински съвет по теми като подобряване на сигурността в града, благоустройство на кварталите и развиване на северните райони. Позицията на ВМРО – София е, че в следващите четири години усилията на кмета на общината и Общинския съвет трябва да се насочат по тези теми. Логично е ангажиментите да бъдат потвърдени преди балотажа, каквато е била и позицията на представителите на ГЕРБ", пише в съобщението на ВМРО.

Постигането на съгласие с Фандъкова по важни за ВМРО теми било и "добра основа за споразумение, след като Фандъкова бъде избрана за кмет".

Общинският съветник от ВМРО и член на Националния изпълнителен комитет на организацията Карлос Контрера смята, че подкрепата за Йорданка Фандъкова е логична. Според него с другия кандидат на балотажа в София – Мая Манолова, няма как да се постигне никакво съгласие. Тя обещава всичко на всички, подчерта Контрера, цитиран от партийния пресцентър. Нямало как и ВМРО да работи с БСП в общинския съвет.

ГЕРБ и ВМРО ще имат общо 31 (27 за ГЕРБ и 4 за ВМРО) от 61 съветници. Мнозинството им обаче ще е крехко, тъй като и през изминалия мандат двете партии работеха заедно, но често им трябваше подкрепа и от част от групата на "Реформаторския блок". Освен това важни решения като разпореждане с имущество, назначения се гласуват с квалифицирано мнозинство, за което са нужни 41 гласа "за".

Ако към ГЕРБ и ВМРО се присъединят и двамата общински съветници от "Атака" начело с Волен Сидеров, почти ще се възпроизведе конфигурацията на правителствената коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019