"ВМЗ Сопот" имало поръчки за близо 300 млн. лв.

"ВМЗ Сопот" имало поръчки за близо 300 млн. лв.

"ВМЗ Сопот" няма да се приватизира. Работа има, осигурени са поръчки за близо 300 млн. лв. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при посещението си на площадката на държавното предприятие в село Иганово, където се срещна с представители на синдикатите, работниците и ръководството на завода.

Преди дни синдикатите обявиха, че държавният завод за производство на военна продукция умишлено се води към фалит, за да бъде продаден след това на безценица.

До края на тази година са осигурени поръчки за 83 млн. лв., а за следващата има за още 216 млн. лв., уточни Лукарски. Според финансовия отчет на дружеството за 2014 г. са осигурени поръчки за 110 млн. лв. Проблем обаче е забавеното плащане от страна на контрагентите.

Постигнати са договорености с партньорите по текущи договори, по които има забавяне, успокои работниците министър Лукарски. По негови думи в момента заводът дори не може да смогне да изпълни направените заявки.

Работници от "ВМЗ Сопот" казаха, че ги карат да работят и през почивните дни, за да изпълнят поръчките, но ръководството им отказва да им плати извънредния труд, с аргумента да бъдат пускани в отпуск, когато нямат работа.

При възможност и добри договори ще се търсят варианти и за увеличаване на работните заплати и изплащането на бонуси, каза министър Лукарски. Той увери работниците, че съкращения няма да има и предвид обемите на договорените поръчки може да се наложи да се наемат и нови хора.

Министър Лукарски заяви, че има достатъчно основания да смята, че сегашното ръководство си върши работата.

"Ако бъда убеден, че нещата не вървят, тогава може и да има смени", допълни той, като обясни, че в момента се сменят доставчици и новите договори, които се подписват са между 5 и 10% по-благоприятни за завода.

В началото на юни имаше смени в ръководството на "ВМЗ Сопот", след като дългогодишния изпълнителен директор Иван Стоенчев подаде оставка.

Министър Лукарски посочи още, че е готов да чуе притесненията на всички страни по отношение управлението на предприятието, но по негови думи недоволството се дължи на липса на информация и разминавания.

"Ще направим всичко възможно да подобрим условията на труд и да гарантираме работата на хората", увери министър Лукарски, като посочи, че се търсят възможности за това през оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" и други европейски програми, включително и за модернизиране на поточните линии.

Съгласно европейските изисквания военен завод няма право на безвъзмездна помощ.

Относно мерките за сигурност министър Лукарски каза, че те явно не са били на добро ниво предвид случилите се инциденти на площадката в Иганово, при които загина един американец.

По данни на ръководството на предприятието 80 от общо 163 охранители са на Иганово. "Ако трябва, ще проведем конкурс за нови фирми за охрана", завърши Лукарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?