Водещ политик в Украйна заяви, че местен милиардер подклажда недоволство

Мустафа Найем

Един от водещите политици в Украйна, Мустафа Найем, обвини най-богатия човек в страната, че подклажда обществено недоволство, за да попречи правителството да извърши реформи, които ще навредят на бизнеса му, предаде Асошиейтед прес.

Найем, който е уважаван бивш журналист, публикува документи, в които се твърди, че протестните митинги на миньори тази седмица са организирани от енергийна компания на милиардера Ринат Ахметов.

Стотици миньори събират на протести през последните дни пред правителствени учреждения в Киев, призовавайки енергийния министър Володомир Демчишин да подаде оставка и настоявайки за гаранции, че ще бъде наложен мораториум върху затварянията на мини.

Холдинговата компания на Ахметов ДТЕК контролира голяма част от въгледобивната промишленост на Украйна. Правителството в Киев наскоро прие мерки за премахване на субсидиите за губещи предприятия от този сектор, отбелязва Асошиейтед прес.

ДТЕК не е отговорила на молба на агенцията да коментара твърденията.

Днес над 500 миньори се включиха в митинг и шествие, което тръгна от сградата на Върховната рада към енергийното министерство на Украйна, предаде ТАСС. Те блокираха движението по главната улица на Киев и скандират: "Демчишин, подай оставка" и "Върнете ни заплатата".

Миньорите в Украйна обявиха безсрочен протест. Вече трети ден те искат оставката на Демчишин, както и да им се изплатят заплатите, които имат да получават. По думите на протестиращите "властта засега не се вслушва в исканията на миньорите". Ние обаче докрой ще отстояваме позициите си, заявиха техни представители.

Споделяне

Още от Свят