Водни и климатични проблеми и дребният фермер във фокуса на ресорните министри

Решаването на проблемите на околната среда и изменението на климата трябва да намерят мястото си във всички секторни политики в България, каза новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова при встъпването си в длъжност в сряда и изрази надежда на добро сътрудничество с колегите си. Земеделският ѝ колега Димитър Греков пък постави фокуса на бъдещата си работа върху развитието на малките ферми, на биоземеделието, производството на плодове и зеленчуци, животновъдството, като и възстановяването на поливните системи

 

Предстоят важни и спешни неща за планирането на средствата от европейските структурни фондове в периода 2014-2020 г. и това ще са приоритетите до края на тази година, каза Михайлова, която в предишния парламент беше председател на комисията по околна среда и води. Има задачи като Пирин, които са част от облика на министерството и задължително трябва да намерят своя отговор и съответното публично представяне, допълни тя.

 

Според нея са належащи промени в закона за водите във връзка с еврофинансирането, както и решаването на климатичните проблеми в секторите.

 

“Смятам, че трябва да има приемственост, затова ще продължа всички досегашни положителни практики“ каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който е един от авторите на бъдещата национална агростратегия до 2020 г.. Той обясни, че ще работи много активно с браншовите организации и ще назначи трима свои заместници, тъй като ведомството е огромно.

 

“Работя с производители и виждам необходимостта от добре подготвени кадри. Ще подам ръка за средното, висшето образование, науката и бизнеса, които вървят ръка за ръка. Аз идвам от друг сектор, а това е огромно министерство”, обясни проф. Греков, който доскоро беше ректор на Пловдивския аграрен университет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес