Военен удар срещу Иран ще има катастрофални последици

Евентуални военни действия срещу Иран биха имали катастрофални последици за стабилността в Близкия изток, се твърди в доклад, цитиран от Ройтерс и БТА. Документът е изготвен от базирани във Великобритания мозъчни тръстове и религиозни организации.

Според анализите евентуална атака срещу Иран би засилила ядрените амбиции на страната, би подкопала надеждите за стабилизиране на съседен Ирак и би нанесла щети на глобалния икономически растеж заради покачването на цените на петрола.

Другите последици от военна операция ще са укрепване на позициите на хардлайнерите в Иран и намаляването на шансовете за реформи. Организациите, изготвили доклада предупреждават, че военна акция би могла да доведе до зачестяване на терористичните удари в западни страни.

В документа се препоръчва да не се поставят предварителни условия за преговори с Техеран като настояването иранската страна да прекрати обогатяването на уран и да се потърси пряк диалог между Иран и САЩ.

“Само чрез директни разговори между САЩ и Иран може да бъде постигнато споразумение и да бъдат избегнати потенциалните катастрофални последици от евентуални военни действия”, се казва още в доклада.

“Последиците от военни действия срещу Иран са не просто неприятни, те са немислими. Дори и според най-лошите сценарии ще минат години, преди Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Все още има време за разговори”, коментира директора на британския Център за външна политика Стивън Туиг.

През последните седмици Вашингтон и Тел Авив възприеха по-остър тон към Иран, което породи спекулации, че е възможно да подготвят военна атака срещу ислямската държава, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?