Военните обявиха вдигането на заплатите си за основен приоритет

Военните обявиха вдигането на заплатите си за основен приоритет

Началникът на отбраната ген. Константин Попов обяви вдигането на заплатите в сектора като един от основните приоритети за следващата година.

Ако искаме да имаме сериозна, стабилна армия, трябва да има бюджет и за личния състав, за увеличаване на основното месечно възнаграждение, посочи ген. Попов.

Такъв бюджет обаче не е планиран.

Кадровият колапс в армията тази година се задълбочи, като близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. Паралелно тече и процес на напускане.

Според военните основната причина за ситуацията е в ниските заплати.

Попов съобщи още, че в охраната на границата са ангажирани над 450 военнослужещи от Българската армия.

От началото на пролетта военните са извършили над 10 000 патрула, над 2000 наблюдателни поста, помогнали са за извозването на над 3300 човека до бежанските центрове.

Началникът на отбраната изтъкна, че е било извършено много по подготовката и обучението на личния състав - направени са промени във военно-образователни програми и в други сфери.

Той отчете, че има увеличен прием във Военната академия, както и в Националния военен университет на курсанти и кадети два-три пъти. Основният проблем е офицерският състав, който се подготвя дълго и продължително и ефект ще има, но с ясното съзнание, че това няма да е бързо, коментира Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България