Армията - безплатен склад за частни фирми

Военното министерство ще съкрати "охранители", за да спести за модернизация

Военният министър Ангел Найденов потвърди, че ще продължи съкращенията в армията и до края на годината ще бъдат засегнати около 1200 щатни бройки, въпреки че според армейските планове трябваше да са 2000.

 

Найденов съобщи в Асеновград, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви.

 

То не е на МО, а МО прави разходи и носи целия риск и отговорност, посочи Найденов.

 

Военното министерство вече обяви, че смята да прекрати практиката армията да се ползва за безплатен склад, която е била наследена от предишното управление. От ГЕРБ обаче обясниха, че това се е налагало по съображения за сигурност. Военните складове били най-сигурни и така не се позволявало да се стигне до инциденти като взривовете в частните складове край "Петолъчката".

 

Найденов каза още, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 души.

 

Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО, каза Найденов, цитиран от БТА.

 

Той припомни, че 75 на сто бюджета на военното ведомство са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5 процента, около 50 милиона лева на година, остават за
модернизация при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

 

Найденов за пореден път каза, че най-неотложна задача на МО, свързана с модернизацията на армията, е купуването на нов тип боен самолет.

 

Правителството обяви, че смята да възобнови проекта, а кризата в Украйна форсира плановете му. Това е един от най-скъпите проекти в модернизацията на въоръжените сили, като се очаква да излезе минимум 700 млн. лева.

Ангел Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани воннослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали. В гарнизонния военен стол в града през
работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?