Войната, която ускори краха на съветската система

Войната, която ускори краха на съветската система

Русия отбелязва на 15 февруари 20-ата годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан, напомниха световните информационни агенции. Така завърши една деветгодишна война, която изтощи ресурсно, финансово и морално Съветския съюз и в голяма степен ускори както неговото рухване, така и на цялата социалистическа система. И до днес обаче оценките на руснаците за тази война и последствията от нея за страната им са противоречиви, коментират агенциите.

На 15 февруари 1989 г. командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Аму Даря, гранична между СССР и Афганистан, припомня ИТАР-ТАСС (виж снимката – б. р.).

Жертви на необявената война станаха близо 15 хиляди съветски военнослужещи и най-малко 100 хиляди афганистанци. Десетки хиляди хора от двете страни останаха инвалиди, отбелязва руската агенция.

Над 200 000 съветски военнослужещи, участвали във войната, бяха наградени с ордени и медали, отбеляза Борис Громов на пресконференция в Москва. Нито съветското ръководство, нито ЦК на КПСС, нито Министерството на отбраната не са давали на съветските военни "никакви директиви относно нашите победи", заяви Громов, опитвайки се да омаловажи провала на тогавашното съветско държавно ръководство.

"Нашата армия не бе окупатор. Не воювахме срещу народа на Афганистан, а спирахме наркотрафика, унищожавахме кервани с оръжие, ликвидирахме терористи, охранявахме пътищата и петролопроводите. Фактически поехме удара на терористите, прелели днес извън пределите на Афганистан", каза още Громов. Според него бойните задачи на съветските войски са били "не повече от 40 на сто сред общите задачи, главно хуманитарни, свързани с разработването на петрола и газа, изграждането на жилища и пътища".

На този фон руски ветерани от Афганистан организираха в Москва шествие във връзка с годишнината. На митинг край Паметника на воина интернационалист те почетоха с минута мълчание паметта на загиналите в бойните действия в Афганистан. Представители на ветерански организации положиха цветя пред гроба на Незнайния воин, информират медиите в Русия.

Борис Громов заяви пред журналистите още, че посреща поредната годишнина с едно и също "противоречиво" чувство, посочва ИТАР-ТАСС. "От една страна, гордост за това, което сторихме - изпълнихме своя воински дълг. От друга, не обида дори, а горчивина от това, че едни започнаха войната, а други отговарят за нея", каза Громов, който днес е губернатор на Московска област.

"Не очаквахме войната да вземе такъв обрат. Русия избра може би погрешна стратегия. Не биваше да изпращаме там войски", цитира Франс прес коментар на руския ветеран Руслан Аушев, генерал от запаса. "В един момент допуснахме военна грешка, която доведе до политическа", заяви неотдавна Аушев на кръгла маса в Русия.

Мнението му се споделя и от повечето жители на федерацията, както сочи скорошно проучване, посочва агенцията. 47 на сто от населението смятат, че инвазията в Афганистан е била "политическа авантюра, в която страната е била вкарана от безотговорните ѝ политически ръководители".

Годишнината бе използвана от представители на властта, които се впуснаха да възхваляват "героизма на съветските войници в Афганистан". Мнозина ветерани се оплакват от твърде скромния размер на финансовите обезщетения, отпускани от държавата, отбелязва Франс прес. Голяма част от върналите се от войната "афганци" влязоха в подземните структури на организираната престъпност, други се сраснаха с наркосредите, трети потънаха в мизерията.

Двайсет години след тази война Афганистан е все така водеща тема в заглавията, а талибанската съпротива се разширява въпреки усилията на близо 70-хилядния международен военен контингент, разположен в страната. Експертите сравняват военните операции на Съветския съюз и тези, които води днес коалицията в Афганистан начело с държави от Запада, продължава Франс прес.

Съветските войски никога не са се сблъсквали с подобие на днешните талибани, коментира външнополитически експерт към Европейския съвет. Той изтъква различията между муджахидините, подкрепяни на времето от САЩ, и съпротивата на фанатиците от талибанското ислямистко движение.

Съветският опит е от полза за Запада, смята цитираният по-горе ген. Руслан Аушев. Преди 20 години "искахме да създадем съветски Афганистан. Но ако искаме един стабилен Афганистан, трябва да дадем на афганистанците възможност да изградят своя собствена държава", твърди той.

Същевременно продължават усилията на Москва да засили присъствието си в Централна Азия след войната с Грузия в Кавказ миналото лято. Русия обяви, че ще разреши транзита на товари от САЩ за Афганистан, в момент, когато Вашингтон е принуден да затвори военната си база в съседен Киргизстан, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?