Волен Сидеров защити твърдата ръка в управлението, "но без авторитаризъм"

Волен Сидеров защити твърдата ръка в управлението, "но без авторитаризъм"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити "стила на налагане на правила и търсене на отговорност" в управлението на ГЕРБ и призова да не се обръща внимание на внушението, че се налага авторитаризъм. Това той направи от парламентарната трибуна в петък, когато закъснението на председателя на парламента Цецка Цачева за заседанието предизвика язвителната реакция на лявата опозиция. Цачева имаше среща с представители на сдружението на общините, а след като зае мястото си, Сидеров стана да я защити.

От трибуната лидерът на "Атака", който след изборите се изявява като активен поддръжник на ГЕРБ, заяви, че "в България най-сетне ще има правила, съдебната система ще се регулира и ще се търси отговорност от тези, които крадяха".

Той призова да не се обръща внимание на внушенията, че се налага авторитаризъм само защото редът и законът вече започват да работят.

"Гражданите вече знаят, че всички въпроси ще бъдат решени и с идването на новата власт стената на безхаберието е паднала", каза Сидеров. Той обаче посочи, че хората искат всичко да става бързо и това е разбираемо, но има технически срокове в политиката.

Сидеров се впусна в познатата антитурска риторика и обеща законът скоро да бъде променен и от националните медии ще бъдат свалени новините на турски език. Той се похвали, че след като бил попитан от хората защо по места все още стоели кадри на ДПС и той споделил това с премиера Борисов, последвало уволнението на 28-те директори на областните служби по земеделие – "три четвърти от които са депесарски кадри".

"Това се нарича адекватна и бърза реакция на правителството", похвали той властта.

"Има и още нерешени въпроси, защото има много голямо натрупване", обясни Волен Сидеров. Той посочи като пример за свършеното, че "за два-три месеца се махат много хора от старото управление, че се дават на съд бивши министри, включително и бивш министър на ДПС е с повдигнато обвинение".

"Очаква се това да се случи и с бившия министър по бедствия и аварии, както и с червени министри", заяви Сидеров.

Той попита защо Ахмед Доган е охраняван все още от НСО и защо се харчат огромни пари за пазене на човек, "който не стъпва в парламента и се подиграва с българския парламентаризъм. Защо този човек се пази като Муамар Кадафи?". Това, според Сидеров, ставало с нареждане на президента Георги Първанов, тъй като службата е на негово подчинение. Затова, според Сидеров, трябвало да се разгледа скоро статутът на НСО.

Поведението на лидера на "Атака" към ГЕРБ предизвиква недоволството на структури и местни активисти на партията, които обвиниха Сидеров, че тласка "Атака" към обезличаване. ГЕРБ от своя страна "пуска" Сидеров като говорител за прокарване на някои идеи, което пък бе забелязано както от левицата, така и от РЗС, която се разграничи от безкритичното говорене по адрес на управляващите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?