Вотът в Ардино законен

Жалбите на партия "Новото време" за касиране на изборните резултати за кмет на община Ардино и за общински съветници са неоснователни, а решението на Общинската избирателна комисия е законосъобразно. Това обяви в понеделник  с решение на Административния съд в Кърджали съдия Виктор Атанасов, предаде БТА. От вторник започва да тече 7-дневен срок, в който решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

Делото за касиране на местните избори стартира на 12 ноември в Административен съд в Кърджали по подадени жалби от лидера на "Новото време" Емил Кошлуков. Ръчно бяха проверени и преброени близо 10 000 бюлетини от 42 избирателни секции.

За избрания кмет на Ардино Ресми Мурад, издигнат от ДПС, се оказа, че са подадени 886 гласа повече от тези на опонента му от "Новото време" Мехмед Дикме. Той бе член на ДПС и министър на земеделието в предишният кабинет, но преди местния вот заради разрив с ръководството на движението, се кандидатира за кметския стол, номиниран от партията на Кошлуков.

Констатираните нарушение са несъществени и не влияят върху крайния изборен резултат, обяви съдия Виктор Атанасов.

В понеделник сутринта копие от решението е получил кметът на общината Ресми Мурад. До края на деня с него ще разполагат и опонентите му от "Новото време".

Споделяне

Още от България