Впечатляващо ускоряване на икономическия растеж в САЩ

Икономическият растеж на САЩ през второто тримесечие се е ускорил впечатляващо до 4 на сто, превишавайки очакванията на анализаторите, сочи обявената днес първа оценка на търговското министерство на САЩ, цитирано от световните агенции.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е увеличил с 4 на сто на годишна основа през периода април - юни, след като се сви с 2,1 на сто (ревизирани данни, сочещи увеличение спрямо първоначално отчетеното с 0,8 пункта) през първото тримесечие на година заради суровата зима.

Средната прогноза на анализаторите бе за растеж от 3,2 на сто.

Нарастването на БВП през второто тримесечие отразява завръщане на инвестициите на фондовия пазар, скок на износа, ускоряване на потребителските разходи и оживление на държавните разходи и местните органи на управление", посочва търговското министерство в комюнике.

В поредицата добри новини потребителските разходи са отбелязали увеличение с 2,5 на сто след отчетените плюс 1,2 процента през първото тримесечие. Парите за трайни стоки като коли и електродомакински уреди с предполагаем срок на използване от над четири години, са скочили с 14 на сто до максимум от 2009 година.

Публикуването на тези благоприятни данни за икономиката на САЩ става часове преди Управлението за федерален резерв (централната банка на страната) да обяви решенията си в края на двудневно заседание по паричната политика. Анализаторите очакват УФР да остави лихвите, които са близо до нулата, без промяна и да продължи скромно да свива извънредната си помощ за икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес