Враждуващи либийски групировки постигнаха "значителен пробив" в мирните преговори

Враждуващи либийски групировки постигнаха "значителен пробив" в мирните преговори

"Значителен пробив" бе постигнат в мирните преговори между лидери на враждуващи либийски фракции. Това обявиха в сряда посредниците от Обединените арабски емирства ОАЕ), предаде ДПА.

В съобщение на министерството на външните работи на ОАЕ се казва, че премиерът на признатото от ООН правителство Файез ел Сарадж и влиятелният командир Халифа Хафтар са се срещнали вчера в столицата на емирствата Абу Даби в опит да намерят изход от продължителния либийски конфликт.

Според ведомството тази тяхна среща, първата от повече от една година, е била "важна стъпка по пътя за постигане на осезателен напредък в политическия процес в Либия". Външното министерство на ОАЕ не дава подробности за характера на "пробива".

След въстанието, свалило режима на Муамар Кадафи през 2011 г, Либия изпадна в хаос, отбелязва ДПА. През март миналата година в столицата Триполи бе създадено признато от ООН правителство с премиер Сарадж, което даде надежда за възстановяване на стабилността в богатата на петрол страна. Впоследствие обаче този кабинет не бе признат от избрания парламент, базиран в източния град Тобрук, който подкрепя Хафтар.

През януари миналата година двамата либийски лидери се срещнаха в източния град Мадж, а по-рано тази година египетски посредници не успяха да ги съберат на преки преговори в Кайро.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?