Временно се възобновява помощта за Палестинската автономия

Членовете на Близкоизточния “квартет” – САЩ, Русия, ЕС и ООН – са одобрили “временен механизъм” за възстановяване на финансовата помощ директно за палестинския народ, предаде в сряда ББС.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан съобщи, че съгласно договореността, постигната на провеждащата се в Ню Йорк среща на четворката за Близкия изток, помощта ще се поднови за три месеца.

Размерът на временната помощ не се уточнява. За да заработи одобреният механизъм, ще са необходими седмици.

По думите на Анан, за тази помощ ще се води пълна отчетност. Освен това, механизмът ще осигури “преки постъпления на всяка помощ за палестинския народ”.

Министърът на външните работи на Израел Ципи Ливни заяви, че нейната страна подкрепя решението за временно възобновяване на финансирането за палестинците.

“Напълно сме съгласни с решението на Квартета да предостави хуманитарна помощ за палестинските автономни власти, заобикаляйки правителството на Хамас”, каза тя в интервю за израелското военно радио.

"Приветстваме настойчивостта на Четворката за прилагането на "пътната карта" за мир и за споразумение между двете страни за решаване на всички висящи въпроси, в това число и за границите; приветстваме и призива на четиримата посредници към израелското правителство да прекрати колонизацията", заяви палестинският главен преговарящ Саеб Еракат.

През април западните донори преустановиха преките парични преводи за палестинските власти. Западът иска от радикалната групировка Хамас, която състави правителство, да се откаже от насилието и да признае Израел.

Световната банка предупреждава, че продължаването на финансовата блокада може да унищожи напълно усилията от последното десетилетие за развитие на Палестинската автономия.

Въпреки това, държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс подчерта, че отговорността за подобряване на икономическото положение на палестинците лежи изключително върху палестинските власти.

Райс заяви също готовността на САЩ да отделят помощ за палестинците в размер на 10 млн. долара чрез медицински и детски благотворителни организации, за да подпомогне предотвратяването на хуманитарна катастрофа.

Миналата седмица Русия спешно преведе на Палестинската автономия финансова помощ в размер на 10 млн. долара.

Същевременно, израелските власти заявиха, че дават на сформиралата правителството на Палестинската автономия радикална групировка Хамас шест месеца, за да се откаже от насилието и да признае правото на Израел на съществуване. В противен случай Израел може самостоятелно да определи границите си, заяви министър –председателят Ехуд Олмерт.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?