Времето за Великден ще е топло, но на места ще има дъжд и гръмотевици

Времето за Великден ще е топло, но на места ще има дъжд и гръмотевици

Синоптиците обещават хубаво и топло време по празниците, но на места ще има гръмотевични бури и дъждове.

На Велики четвъртък повече облаци ще има в следобедните часове над Западна и Югозападна България. В планините и полупланинските райони на места ще превали краткотраен дъжд. В Софийско също не е напълно изключено на места да превали.

Максималните температури ще бъдат от 18 до 23 градуса. Привечер  и преди полунощ краткотрайни валежи с гръмотевици ще има и в равнинните части на Западна България.

На Велики петък  минималните температури ще бъдат от 9 до 13 градуса, а в Североизточна Българиямалко по-ниски - около 7-8 градуса. През деня ще бъде доста топло за периода, с температури след обяд от 21 до 26 градуса. Облачността ще бъде променлива, в процес на увеличение от запад след обяд, но отначало предимно средна и висока. Краткотраен дъжд с гръмотевици ще има в Стара планина и Рило-Родопската област.

Велика събота ще започне с доста високиминимални температури, характерни за началото на месец юни, от 9 до 15 градуса.

Под влияние на разширяващата се от запад към Източното Средиземноморие атлантически циклонобаче времето ще започне да се дестабилизира.Още преди обяд над северозападните райони ще започнат краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност.

Около обяд и в ранните следобедни часове над цялата западна половина на страната ще има мощни гръмотевични бури, краткотрайни валежи, а не са изключени и локални градушки.

Температурите ще останат високи- от 21 до 26 градуса, но след обяд от северозапад ще се понижават под влияние на нахлуващи по-хладни атлантически въздушни маси.

През нощта и в ранните сутрешни часове в неделя, на Възкресение, валежите ще обхващат отначало централните части, а впоследствие - и източни райони. В Източна България явленията ще са по-подчертано изразени в някои райони на Североизточна България, а до обяд ще стихнат навсякъде. В следобедните часове на неделния ден краткотрайни валежи с гръмотевици ще има в Южна България, главно в Родопите и около Странджа и Сакар.

На Великден в низините ще има незначителна облачност, до слънчево време, но ще бъде ветровито, с умерен и временно силен вятър от северозапад-запад. Минималните температури ще бъдат от 6 до 11, а максималните ще са по-ниски от съботните, в интервала от 19 до 23 градуса.

В понеделник облачността ще бъде значителна, но предимно средна и висока. Краткотрайни валежи ще има на отделни места в северните  и планински райони. Температурите слабо ще се повишат и ще са от 19 до 25 градуса.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?