Всеки туристически обект с идентификационен номер

Всеки туристически обект с идентификационен номер

Предвиждаме създаване на идентификационен номер за всеки туристически обект - всяко място за настаняване и заведение за хранене и развлечение ще имат свой собствен уникален номер, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първото заседание на обществения съвет по туризма към ведомството

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. Поправките ще определят и статута на националните курорти. Регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях, каза Ангелкова.

Тя се закани да продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Възможно е дори да се създаде на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали, едва когато ситуацията стане нетърпима, уточни министърът. Тя даде пример с хотел в Чифлика с падащи тавани и влага, в който туристите са настанявани и в мазето.  Контролът за спазване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се извършва от Комисията за защита на потребителите, каза още тя.

По въпросните поправки се работи повече от година, но очакванията са до две седмици вече да бъдат качени на сайта на ведомството окончателните текстове за обществено обсъждане.

Част от поправките предвиждат намаляване на административната тежест пред туристическия бизнес.

Планира се вече да няма специално условие  за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура, стана ясно по време на съвета.

Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели, вероятно  ще може  висококатегорийните хотели да избират дали да  имат бюро за обмяна на валута или не, обясниха експертите от Министерството на туризма, цитирани от пресцентъра на ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?