Вселенският патриарх отрече да е давал архонтска титла на Слави Бинев

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в България в сряда. Поканата към него е била отправена от ректора на Специализираното висше училище по библиотечни и информационни технологии, наследник на бившия полувисш библиотекарски институт, проф. Стоян Денчев. Патриархът ще бъде удостоен с почетната титла Доктор хонорис кауза на училището.

Приемам отличието, не отнесено само към моята личност, а въобще към цялата църква, каза патриарх Вартоломей.

Идвал съм в страната ви по различни поводи, последният път беше на рождението на патриарх Максим, каза патриарх Вартоломей след пристигането си на летище София. Този път идвам с особена радост, защото страната ви вече е пълноправен член на ЕС, и защото една страна с предимно православно население влиза в ЕС и носи със себе си ценностите на тази вяра и култура, какъвто е случаят и с православна Румъния, допълни той.

И моята страна, Турция, прави необходимото, за да стане член на това европейско семейство. За нас разликата в религията на народа не е пречка за включване в ЕС, стига да се изпълнят всички останали критерии, които са в сила за всички страни, посочи патриархът. По думите му правителството на Турция, заедно с голяма част от народа, са в състояние да изпълнят тези изисквания, за да се получи присъединяването на страната към ЕС.

По повод на решението на истанбулски съд, с което титлата вселенски пред името на цариградския православен патриарх се приема за незаконно, Вартоломей отговори, че титлата "Вселенски патриарх" се използва от

шести век досега и тя е вътрешен за църквата въпрос и не може един държавен орган да се произнесе по чисто църковни въпроси.

Турската държава е светска, има разделение между църквата и държавата и както ние като църква не се месим във вътрешните дела на държавата, така и държавната власт не може да се намесва в религиозните дела, добави той, като на практика отхвърли съдебното решение.

Вселенската патриаршия не е давала архонтска титла на Слави Бинев, каза в отговор на журналистически въпрос Вартоломей по повод на публикации в българските медии от юли т. г. , че титлата на Бинев била благословена от Вселенската патриаршия.

Не познавам случая. Слави Бинев дойде на една проява на митрополията на Принцовите острови и го видях там, в църквата, разменихме няколко думи, но тогава го срещнах за първи път и чух, че е евродепутат, обясни патриарх Вартоломей. Това е единственото, което знам за него, добави той.

Споделяне

Още от България