Всички нови сгради задължително със зарядно за електромобил до 2050 г.

Всички нови сгради задължително със зарядно за електромобил до 2050 г.

Всички новопостроени или основно ремонтирани сгради, които имат отделни паркинг пространства за над 10 автомобили, до 2050 г. задължително трябва да имат и зарядна станция за електромобили. Самите здания трябва да отговарят на конкретни показатели за енергийна ефективност, за чието постигане ще се изготвят референтни рамки за всяка страна от Европейския съюз за постигане до 2030 и 2040 г. Това предвиждат нови мерки за превръщане на европейските сгради в по-икономични, които бяха приети в четвъртък от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) в Европарламента.

Новите правила за насочване на вниманието към енергийната ефективност и ефективността на разходите при саниране или ремонтиране на сгради актуализират Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD) и са част от пакета „Чиста енергия за всички европейци“.

Предвижда се да се разработят и измерими показатели за напредък, които да оценяват как новите сгради допринасят към целите на ЕС за енергийна ефективност.

Евродепутатите одобриха използването на "индикатор за интелигентност“ като инструмент за измерване, който да помогне за намаляването на потреблението на енергия чрез адаптиране на сградата към нуждите на обитателите. Високите стандарти за здравето и качеството на въздуха в затворени помещения също ще се превърнат в приоритет, посочва се в съобщението на Европарламента.

"От жизненоважно значение е държавите членки да поемат ясен ангажимент и да предприемат конкретни действия в дългосрочното си планиране. Това включва улесняване на достъпа до финансови инструменти, показвайки на инвеститорите, че повишаването на енергийната ефективност е приоритет и даване на възможност публичните органи да инвестират в добре функциониращи сгради", коментира докладчикът по темата Бенд Бендсен (ЕНП, Дания).

Очаква се неофициалните преговори с министрите от ЕС да започнат веднага, след като в пленарната зала бъде одобрен мандат за преговори. Гласуването е насрочено за втората октомврийска сесия в Страсбург.

Сградите консумират най-голяма част от използваната в Европа енергия, като поглъщат 40% от крайната енергия, сочат данни, цитирани от ЕП. Около 75% от сградите са енергийно неефективни, но от тях ежегодно се ремонтират едва между 0.4 и 1.2% в различните страни членки.

Повишаването на енергийната ефективност на сградите ще има положителен ефект и върху бизнеса, тъй като строителната индустрия генерира около 9% от европейския БВП и дава работа на 18 милиона души.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?