Всички шофьори с еднакъв брой точки за отнемане от КАТ при нарушение

Всички шофьори в България вече имат еднакъв брой контролни точки, които им се отнемат от КАТ при извършване на нарушение, предаде Дарик радио в четвъртък. Това става ясно от решението на Върховния административен съд по дело, заведено от пловдивската Асоциация за евроинтеграция и права на човека.

Досега с наредба на министъра на вътрешните работи от 2002 година съществуваше разграничение между водачите по стаж зад волана.

Шофьорите със стаж до 2 години имаха само 27 контролни точки в талона, а останалите разполагаха с 39. При загуба на всички контролни точки водачите остават без шофьорска книжка и трябва да се явяват на проверочен изпит, за да си върнат документа.

Според адвокат Милена Богоева, която е писала жалбата до ВАС, текстът на чл.2, ал.2 от Наредбата на МВР от 2002 година противоречи на законите за движение по пътищата, за нормативните актове, както и на Закона за защита от дискриминация и на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Върховните съдии са постановили, че този член от Наредбата поставя в неблагоприятно положение по-младите водачи на МПС и затова са го е отменили.

Решението на ВАС е окончателно. То не подлежи на обжалване и влиза в сила с публикуването му в Държавен вестник.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?