Всичко, което става генератор да ми се източва енергия, го махам веднага

Всичко, което става генератор да ми се източва енергия, го махам веднага
"Всичко, което пречи на работата или става генератор да ми се източва енергия и целеустременост към важните цели, които сме си поставили, аз го махам веднага, за да няма дебат по него", заяви премиерът Бойко Борисов, обяснявайки последните рокади в кабинета, замразения вицепремиерски пост на Илиян Михов и скоропостижното освобождаване на икономическия му съветник Кольо Парамов.

"Това е тактика във всички големи компании или отбори в света. Никой не купува 11 футболисти. Купуват по 26, 27, 30 футболисти, и то по двама или трима на един пост", уточни Борисов в интервю за бТВ, направено след успешното представяне в сряда на кандидата за български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Борисов не смята, че е сбъркал с кандидатурата на Румяна Желева, която се наложи да оттегли: "Аз не съм сбъркал, просто бяха създадени такива условия, че нашият кандидат беше поставен в много тежка ситуация. Месеци наред преди това се водеше кампания срещу нея просто и тя не издържа."

За професора по макроимономика в INSED Илиян Михов той каза: "Въпросът кога да дойде е само моя работа. И аз преценявам кога да го направя".

Решението да привлече Кольо Парамов като съветник в политическия си кабинет било "много елементарно". "По спорни теми на мен ми трябва дебат. И то ми трябват инакомислещи от хората в правителството, за да е възможно да стане спор, да мога да слушам. И аз не виждам никаква драма в това на половин щат да имаш такъв човек. Благодаря му, че подаде оставка, та да не им даваме среда да се изказват", коментира премиерът.

На въпрос как се справя с чуждите езици, Борисов отговори: "Справям се прекрасно, защото, ако виждате практиката в Европейския парламент, всеки си говори на неговия език. Така че изобщо не се усеща необходимост да знаеш чужд език. Но, разбира се, пък аз си комуникирам прекрасно с хърватите, сърбите, македонците, руснаците, което пък не могат да правят други. Важно е да имаш какво да кажеш. Ако имаш какво да кажеш, както и Ердоган ме разбра, и г-жа Меркел ме разбра, и Саркози ме разбра, и Берлускони ме разбра, и Ромпой ме разбра, и г-н Барозу ме разбра, става лесно."

Борисов не се притеснява, че сравняват изказа му с този на Тодор Живков. Съжалява, обаче, че не е учил чужди езици.

"Аз истински съжалявам, че не слушах майка ми, бог да я прости, в това отношение, която ме беше записала на френски, си спомням, плащаше в онези бедни времена такси да ходя частно да уча. Аз ходех да ритам топка. Ако имах време сега. ...Макар че може да направите експеримент, в колата имам една кутия, на нея съм си написал на листчета глаголи, думи, изречения на английски. И си ги запаметявам и ги наизустявам."

"Ще е смешно още повече да казвам, но, така, като се говори бавно, разбирам какво казват. Или най-малкото веднага ми се наострят ушите, но за тези, които биха искали да чуят, да им кажа. Чуя ли "сongratulation, Borisov", не слушам нататък. И това го помня още от...в смисъл там, в МВР особено като шефовете на други служби идваха и казваха за дадена операция "сongratulation, general", знам, че нататък няма какво да слушам", разкри Борисов.

Запитан дали като премиер вижда в по-широк диапазон, отколкото като главен секретар на МВР, той отговори: "Това, че си по-високо, не значи, че виждаш по-добре – напротив."

За случаите с "Наглите" и разбитите престъпни групи премиерът коментира, че при всички отвличания, извършителите много ехидно питат: "Що не дойде Бойко да ви помогне" - "Помогнах, но така си правя могъщи врагове", отговори той. Тези групи действат малко като клетките на Ал Каида, комуникират си, знаят се, каза министър-председателят.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?