ВСС бе сезиран за прокурорски запой в работно време

Цацаров пак предложи за наказание районната прокурорка на Варна и заместничката й

ВСС бе сезиран за прокурорски запой в работно време

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в четвъртък две предложения до Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарни производства срещу шефката на Варненската районна прокуратура Цветанка Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова.

Това съобщиха от държавното обвинение само седмица, след като срещу двете бяха образувани дисциплинарки за това, че м.г. принудили жена да оттегли жалбата си за закана с убийство срещу мъжа с когото живее.

Този път Гетова и Даскалова попадат в полезрението на главния прокурор и ВСС заради запой в работно време. Става въпрос за случай от 13 март (понеделник) т.г., когато двете решили да отидат със служебна кола във варненско заведение. Въпреки че това се случва в работно време – малко след 13.30 часа, двете си поръчали солидно количество алкохол и така и не се върнали на работа.

Два часа по-късно в заведението са отишли обвинители от апелативната прокуратура и окръжната прокуратура във Варна, за да извършат проверка на подаден сигнал, че "прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата". В този момент Гетова и Даскалова все още консумирали поръчките си.

"Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия "Бургас 63", 1 ракия "Бургаска мускатова", 2 поръчки уиски "Джак Даниелс". Поръчали и консумирали са още 2 бири "Туборг" и 1 минерална вода", съобщават от държавното обвинение в четвъртък.

Според главния прокурор подчинените му грубо са нарушили "утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност", както и Правилника за вътрешния трудов ред във Варненската районна прокуратура.

В съобщението се казва още, че въпреки присъствието на техни проверяващи колеги в заведението, Гетова и Даскалова невъзмутимо си поръчали по още една бира и продължили с дългия си обяд до около 21.00 часа. Предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу двете ще бъдат разгледани идната сряда от Прокурорската колегия във ВСС.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?