ВСС не успя да избере временен шеф на градския съд

Издигнатата от съдиите Десислава Попколева победи Стефан Милев, но с недостатъчно гласове

ВСС не успя да избере временен шеф на градския съд

Софийският градски съд (СГС) остана без временен председател, след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере в четвъртък нито един от двамата номинирани за поста.

Поста на ръководител на съда остана свободен след напускането на Калоян Топалов и предишния състав на съвет така и не се занима с този въпрос преди края на мандата му.

Преди седмица съдиите от СГС проведоха общо събрание и издигнаха кандидатурата на Десислава Попколева, но тя не бе внесена от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева. Вместо нея, тя предложи бившия временен шеф на Софийския районен съд (СРС) Стефан Милев.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев съветът би трябвало да назначи Милев, защото нямало възможност да се правят повече номинации. Ръководителят ан Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обаче възрази, че няма подобно ограничение. По думите му в съдийската колегия могат да се внасят и други предложения.

След това самият председател на ВКС издигна Попколева за поста. При последвалото гласуване тя победи Милев със 7 срещу 4 гласа, но за да стане факт изборът ѝ бяха необходими минимум 8 гласа. Така, казусът с назначението на временен наследник на Топалов отново се отложи.

Десислава Попколева бе подкрепена от Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Вероника Имова, Боряна Димитрова и Олга Керелска. За Стефан Милев пък гласуваха Георги Колев, Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров и Стефан Гроздев.

Междувременно зам.-председателят на градския съд Мина Мумджиева изпрати на съвета писмо, с което го призова да избере и.ф. ръкодоител на съда възможно най-бързо. В него тя посочва, че не може да ръководи съда, тъй като изпада в конфликт на интереси заради съпруга ѝ Александър Мумджиев, който работи в Инспектората към ВСС.

По тази причини тя заявява, че в случая със СГС не може да се приложи т.нар. принцип по старшинство, според който до избирането на временен шеф на даден съд той се ръководи от най-старшият зам.-председател. Съдия Мумджиева декларира още, че ако въпреки тези ѝ съображения ВСС реши да я избере за и.ф. председател на градския съд, тя ще подаде оставка като зам.-председател и ще остане само редови съдия.

"Напълно съзнавам, че освобождаването на заемания от мен пост зам.-председател на Софийски градски съд ще създаде допълнителни затруднения в управлението на съда, толкова доколкото тежестта от пълния обем на работа, свързан с дейността на отдел "Защита на класифицираната информация", ще се стовари върху единствения зам.-председател, оправомощен да се произнася по ЗСРС и ЗЕС", пише Мумджиева, уточнявайки, че така все пак ще може да се определи друг заместник по старшинство и СГС да функционира нормално.

Споделяне

Още по темата

Още от България