ВСС поиска доклад от окръжната прокурорка на Плевен по случая "Ваня Савова"

Висшият съдебен съвет е предложил на окръжния прокурор на Плевен Евелина Попова да подготви писмен доклад по повод нерегламентирани контакти на плевенския прокурор Ваня Савова с криминално проявено лице. Това каза след днешното заседание на съвета говорителката му Светла Иванова, цитирана от БТА.

Скандалът между двете прокурорки избухна миналата седмица. Според публикации Ваня Савова е пътувала за международна конференция в Швейцария с подсъдимия за контрабанда на злато Мишо Кинджаков.

Днес Попова е предложила да докладва устно, защото по думите ѝ има много доказателства за трайните връзки на Савова с криминално проявено лице. Вероятно след като членовете на ВСС се запознаят с доклада на окръжния прокурор, ще поканят Савова да обясни, каза още Иванова.

Вчера Савова заяви, че иска от главния прокурор Никола Филчев да разпореди цялостна проверка на Окръжната прокуратура в Плевен. Савова се закани и да търси обезщетение за нанесени и морални щети.

Според Савова ударът срещу нея бил ответен по повод отправени сигнали до главния прокурор за корупция на един плевенски магистрат до главния прокурор, който обаче не бил разследван.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?