ВСС призован да не се прикрива зад буквата на закона

Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не се съобразява с обществения отзвук от поведението на някои свои членове, ако проявява криворазбрана солидарност с тях и не предприеме ясни и енергични действия за утвърждаване на нравствеността и професионализма, ще унищожи и малкото останало доверие към себе си,  се казва в открито писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС.

Писмото на ССБ идва пет дни след като стана ясно, че прокурорът Николай Ганчев, чиято оставка бе поискана от Борис Велчев за накърняване на престижа на съдебната власт, ще участва в дисциплинарна комисия към ВСС, която трябва да реши за дисциплинарното уволнение на друг прокурор – Цеко Йорданов, който също е член на съвета.

По време на заседанието в сряда членовете на ВСС решиха участниците в комисия да не могат да поискат отвод от нейния състав с мотива, че никой няма да иска да решава за случая на Йорданов.

Членът на ВСС Радка Петрова дори поиска Народното събрание да реши за уволнението на Цеко Йорданов тъй като е станал член на най-висшия орган в съдебната система от квотата на парламента.

В писмото си ССБ настоява членовете на съвета да се покажат професионализъм и нравственост като да се докажат, “че този орган има моралното право да управлява съдебната система”.

"Считаме, че прикриването зад буквата на закона не е достойна позиция", се казва още в позиции като се акцентира, че в дните преди присъединяването на България към ЕС, действията на ВСС могат да се окажат решаващи не само за съдебната власт, а за държавата като цяло.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?