ВСС разпореди финансова проверка на Върховния касационен съд

ВСС разпореди финансова проверка на Върховния касационен съд

Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) разпореди извършване на финансова проверка на почивната база на Върховния касационен съд в Лозенец, както и на всички договори на съда, сключени след 1 януари 2015 г.

Повод е сигнал от шефа на дирекция "Финанси и счетоводство" във ВКС Лъчезар Спасов, който разкри, че в базата в Лозенец се използват три програмни продукта, в които се правят счетоводни вписвания. Спасов смята, че това е нередно. Поводът за проверката на договорите на ВКС бе заради обществена поръчка за 29 000 лв за доставка на звукозаписна техника, обявена от ВКС. ВСС бе наложил лимит на поръчката от 1500 лева.

Преди седмица Пленумът на ВСС се раздели и не успя да вземе решение по казуса. Шефът на ВКС обясни тогава, че е поискал лимитът за покупката на техниката да бъде увеличен, защото парите са били крайно недостатъчни. Сега Пленумът гласува за извършване на проверка с 20 гласа "за" и нито един против.

Представляващият ВСС Димитър Узунов коментира, че съветът винаги е разпореждал проверка при постъпили сигнали от този род. Така се е случило с районните съдилища в Кнежа и Стара Загора.

Калин Калпакчиев напомни, че вече е предложил да се направи подобна финансова проверка на Върховния административен съд и прокуратурата. Той допълни, че така одиторите ще могат да представят на ВСС цялата картина, което само може да е от полза. Предложението не се прие от мнозинството, защото нямало сигнали срещу ВАС и прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?