Всяко пето гръцко домакинство живее в бедност

Едно от всеки пет гръцки домакинства живее под границата на бедността, а 4 от всеки 10 домакинства не могат да покрият цената на отоплението в домовете си. Всяко трето домакинство прави икономии за сметка на храната си. Данните са от общонационална анкета, извършена от гръцкия Институт за обществена политика, съвместно с държавната Статистическа служба, цитирана от атинските вестници. Анкетата е проведена сред 10 930 домакинства от цяла Гърция.

Бедни, според определението на Евростат, са гражданите, чиито чисти доходи са под 60 процента от средния доход за страната. Дори когато се включи в доходите собствеността на жилище, процентът на живеещите под прага на бедността в Гърция е 19.3, отбелязва вестник Експрес.

0.82% от населението - около 85 000 граждани, имат дневен доход под 70 евроцента, докато 7.2% - близо 740 000 гърци, преживяват с доходи под 10.5 евро дневно. Границата на бедността за Гърция е 4 800 евро годишно за едночленно домакинство, 8 640 евро годишно за семейство с едно дете, 10 080 евро за четиричленно семейство. За семействата, състоящи се от един родител с едно дете, тази граница е 6 240 евро годишно.

Всеки втори грък, независимо от доходите си, прибягва до потребителски заеми или чрез кредитни карти. В резултат на това 23.79% от съседите ни се чувстват прекалено затруднени икономически заради изплащането на заемите, пише вестник Катимерини.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес