Всяко пето следствено дело в съда е срещу непълнолетен извършител

Всяко пето следствено дело, приключило с мнение за съд, е срещу непълнолетен Извършител, съобщи в понеделник зам. директорът на Националната следствена служба Свилен Турмаков. Данните бяха изнесени на семинар "Децата - жертви и насилници. Новото предизвикателство пред българското общество".

През последното десетилетие се наблюдава увеличаване на престъпленията, извършвани от непълнолетни. Най-често това са блудства, грабежи и хулиганства.

По думите на Турмаков за първите шест месеца на годината предварителните производства срещу непълнолетни са 2545, или около 21 % от всички следствени дела. През 2003 г. делът им е 20.7 на сто, а през 2002 г. - 20 на сто.

Заместник-районният прокурор на София Петър Чалъмов също отбеляза, че се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на детската престъпност.

За първите 10 месеца на годината в Софийската районна прокуратура са образувани 986 преписки срещу непълнолетни извършители. 367 от тези случаи са предадени на комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. С мнение за предаване на съд са приключили 108 преписки.

За същия период, в Софийския районен съд са внесени 222 обвинителни акта срещу 297 непълнолетни.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?