Втори смъртен случай от свински грип в България

Втори смъртен случай от свински грип в България

Мъж на 32 години от Самоков е втората жертва на грипа A(H1N1) в България, съобщиха от здравното министерство в сряда. В продължение на седмица мъжът е имал симптоми на грип, но е прилагал самолечение и е потърсил лекарска помощ в неделя.

Той отишъл при дежурния общопрактивуащ лекар в болницата в Самоков със затруднено дишане и в тежко общо състояние. Насочен е за лечение към спешното отделение на софийската болница  "Света Анна", а по късно и в Клиниката за интензивно лечение с признаци на двустранна бронхопневмония, остра дихателна недостатъчност и температура.

Мъжът няма нищо общо с първия починал от свински грип у нас, който също беше от Самоков.

От министерството съобщиха, че от новния грип са се разболели и група ученици в Трявна. В понеделник  инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве в Габрово е уведомена от директора на СОУ "П. Р. Славейков" в Трявна, че  250 или над 44% от учениците отсъстват поради заболяване от остра вирусна инфекция.

Последвалото епидемиологично проучване установило, че заболяването при учениците протича с грипоподобна симптоматика. От произволно избрани деца са взети 6 проби. Вирусологичното изследване в Националната референтна лаборатория по грип е доказало новия грипен вирус подтип A (H1N1). Четири училища в община Трявна са в грипна ваканция до 30 октомври заради грипа.

Всичките 33-ма ученика от Трявна, които са настанени за лечение от грип в болницата в града, са в добро състояние. 20 от тях са с усложнения и пневмонии.

В грипна ваканция са и учениците от Математическата гимназия в Ямбол. Занятията ще продължат след седмица. Прекъсването е заради големия брой отсъстващи по болест ученици - над 50 процента. Преди седмица бе открит вирусът А(Н1N1) в седмокласничка от гимназията. Състоянието на момичето е стабилно.

Доказаните случаи на новия грипен вирус у нас са 204 до този момент. Лечебните заведения в страната са получили 127 000 дози антивирусни препарати тамифлу и реленца.

От Министерство на здравеопазването напомниха, че в страната е налице широка циркулация на грипния вирус A(H1N1) и макар, че в преобладаващата част от случаите протича леко до средно тежко, от съществено значение е при възникване на симптоми на грип да се потърси навреме медицинска помощ. От ведомството съобщиха, че в лечебните заведения в страната са разпределени достатъчни количества антивирусни препарати, които са на разположение за лечение на случаи на новия грип.

Споделяне

Още от България