Вулканичната пепел продължава да отменя полети

Вулканичната пепел продължава да отменя полети

Облакът пепел, образувал се от повторното изригване на исландския вулкан Ейяфятлайокутл, продължава да създава проблеми във въздушното движение над Европа и в неделя бяха отменени 900 полета, предадоха световните агенции. Част от тях засягат летището в Ница, обслужващо курорта Кан, където след дни започна известнияй кинофестивал.

Пепелта все така е надвиснала над Атлантика, пречейки на полетите между Европа и САЩ, което принуди авиокомпаниите да променят маршрутите си, за да могат да обслужат дестинациите.

По данни на метеорологическата служба на Великобритания проблемите с въздушното движение ще продължат още няколко дни.

След като в събота в Испания бяха затворени 19 летища, същото се случи ден по-късно за няколко часа с авиопортове в Шотландия. Самолети не приемат и италианските летища в Милано, Пиза и Флоренция, съобщава Европейската организация по сигурността на въздушното движение Юроконтрол. Проблеми имаше и във Франция, Португалия, Хърватия, Германия, където бе затворено летището в Берлин.

Изригванията на исландския вулкан започнаха на 14 април и вече доведоха до затваряне на европейското въздушно пространство за пет дни, което беше най-мащабното спиране на полетите от Втората световна война. Бяха отменени над 100 хил. рейса, което възпрепятства придвижването на 8 млн. пасажери. Загубите на авиокомпаниите и туристическите фирми се оценяват на около 2.5 млрд. Евро.

Според сателитни снимки има вероятност дейността на вулкана да продължи активно в следващите дни.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?