Вярно или не? Джендърът нахлува в първи клас

Противниците на Истанбулската конвенция заляха в последните дни Фейсбук със снимка, за която твърдят, че е от учебник за първи клас и "доказва", че джендър идеологията вече е нахлула в училището и обърква съзнанието на децата.

Снимката се представя като част от учебника по математика за първи клас, в който е публикувана следната задача: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?" Задачата е илюстрирана с рисунка на момченце в панталони.

Снимката предизвика вълна от коментари срещу Истанбулската конвенция. От МОН обясниха, че въпросната снимка е от помагало по математика за първи клас на издателство "Сънрей". Въпреки че на корицата му пише, че е одобрено от Министерството на образованието и науката, от там твърдят, че това не отговаря на истината.

"Помагалото нито подлежи на одобрение, нито е одобрявано от МОН", заявиха от ведомството пред Mediapool и допълниха, че възнамеряват да си потърсят правата заради нелоялна търговска практика.

От издателството коментираха за Меdiapool, че става въпрос за печатна грешка и отхвърлиха всякакви връзки с джендър идеологията. В помагалата ясно ще бъде посочено, че това е грешка, съобщиха от "Сънрей".

След като два дни снимката се разпространяваше безконтролно, в понеделник във Фейсбук се появи още една снимка от помагало за първи клас, но вече с ново условие:

"Панталонките на бебето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята на бебето?".

Задачата е илюстрирана с малко момиченце.

От издателството обясниха, че снимката е от първия тираж на помагалото, в което не е имало печатна грешка.

Заключение:

Разпространяваната снимка не е част от учебник (буквар) за първи клас, а от помагало, което не подлежи на одобрение и не е одобрявано от Министерството на образованието и науката. Освен това, по обясненията на издателството, става въпрос за допусната техническа грешка, каквато не съществува в първото издание на помагалото. Фактът обаче, че от този случай бе произведен скандал, е признак за "объркване на съзнанието", но с друг адресат.

  

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?