Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вярно или не? В България не могат да се направят 11 000 теста за денонощие

14 коментара
Вярно или не? В България не могат да се направят 11 000 теста за денонощие

От няколко седмици едно и също твърдение с известни вариации обикаля държавата: "В България е невъзможно да се правят "толкова много" PCR тестове". Това от своя страна поставя под съмнение достоверността на официалните данни за процента на потвърдените случаи на коронавирус на базата на брой направени тестове.

Подобни информации се разпространяват основно в социалните мрежи, но вече намират израз и на експертно ниво. През седмицата бившият министър на здравеопазването д-р Радослав Гайдарски също се усъмни, че е възможно да се направят 11 000 теста за денонощие. Въпросното твърдение се тиражира като доверена информация от лаборанти или "един директор на лаборатория ми каза...", но първоизточникът на "данните" никога не се споменава поименно.

Човек обаче остава с впечатлението, че официалните власти представят подвеждащи данни за броя на направените тестове и новозаразените. Внушението е, че у нас е невъзможно да се извършват толкова тестове, колкото всекидневно се обявяват. Например: в някои информации се твърди, че всички лаборатории, които правят PCR, са 36, в други – 65. Изчислява се, че обработката на една проба отнема поне 5 минути, че при 8-часов работен ден лабораториите не могат да направят толкова много тестове. Твърди се още, че една лаборатория не може да прави повече от 130 теста на ден.

Mediapool систематизира наличната официална информация за броя на действащите лаборатории, спецификата на работа и начина, по който се подават данни в информационната система за коронавируса и съпоставя статистиката за броя на тестовете у нас с тази в други европейски държави.

Манипулират ли властите данните?

Многократно в последните месеци официалните власти са обвинявани, че манипулират дневния брой на направените тестове с една или друга цел: да плашат хората, да изкарват много положителни проби и т.н. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев многократно е казвал, че на практика държавата няма "контрол" над данните, защото само между 1500 и 2000 теста на ден са по линия на държавните лаборатории в болниците и Националния център по заразни и паразитни болести и останалите тестове се правят в частните лаборатории, които също вкарват данни в информационната система за коронавируса.

Колко лаборатории вкарват данни в системата?

Друга критика в тиражираните информации е, че не може "толкова малко лаборатории" (36 или 65) да правят "толкова много тестове" - над 10 000. Д-р Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясняват откъде идва разминаването. С най-актуалната заповед на здравния министър са определени 65 лаборатории, извършващи PCR диагностика, резултатите от които се признават в други европейски страни при пътуване, когато е въведено изискване за отрицателен PCR тест за преминаване на границата. Кунчев и Кантарджиев обаче казват, че в информационната система за коронавируса данни за извършените тестове вкарват 185 лаборатории. Според Кунчев капацитетът им е "много над 11 000 теста" и ако работят при пълен капацитет, броят на тестовете може да достигне 30 000-40 000 дневно.

Една лаборатория –много филиали

По-съществен от самия брой на лабораториите обаче е фактът, че една лаборатория може да има няколко филиала и стотици пунктове за набиране на проби в цялата страна. Тоест, зад лаборатория Х не стои един физически адрес, на който се извършва набирането на проби и след това обработката им, за да се правят изчисления колко проби може да обработи за ден една лаборатория. За да се верни подобни сметки, трябва да се знае на колко места лабораторията набира проби, при какво работно време, с колко центъра за обработка на пробите в страната разполага, във всеки един от тях по колко машини за обработката на проби функционират и какво е работното време на всяка от тях. Една от големите частни лаборатории, например, разполага с 200 собствени филиала за вземане на проби и 11 централни лаборатории в страната.

Капацитетът е много над 120 теста на ден

Друго ширещо се твърдение от последната седмица е, че една лаборатория може да прави максимум 130 теста на ден. Проф. Тодор Кантарджиев опровергава тази теза. Той дава пример, че в националната референтна лаборатория в ръководения от него център са правили максимум малко над 600 теста на ден. "Обикновено правим по 350-400 проби на ден. Стигали сме до 600, което е върхът на капацитета", разясни той на един от брифингите в МЗ.

Той обяснява и по колко проби се обработват едновременно в специалните машини в лабораториите: "Работи се на цикли от по 96 проби, от по 48 проби".

Колко време отнема обработкатката?

Времетраенето на един такъв цикъл е между 4 и 5 часа. От отговор на здравния министър на парламентарен въпрос става ясно, че "оптималното време за извършване на тест по метода на полимеразната верижна реакция (PCR) е най-малко 4-5 часа, като включва: приемане, регистриране и преаналитична обработка на пробите, екстракция на вирусната нуклеинова киселина (процес, който отнема 1:30 часа), PCR-амплификация (процес, който отнема 2 часа) със съпътстващите го мануални манипулации. При наличие на по-голям брой проби, времето за извършване на ръчните манипулации се удължава. За да бъде завършен цикълът по извършване на PCR-изследване, следва да бъде взето под внимание и времето за отчитане и съобщаване на резултатите"

Т.е. при 8-часов работен ден и само една единствена машина, лаборатория може да направи близо 200 проби. Но има лаборатории и с 10-12, до 24-часов режим на работа на смени и това позволява по много повече цикли. Тоест, една лаборатория с повече филиали може да обработи и над 1000 проби на ден. Нормално една лаборатория, дори при 8-часов ден и една единствена работеща машина, да може да обработи около 200 теста, което е повече от посочените 120. Когато тези 200 теста се мултиплицират по няколко машини, удължено работно време, няколко филиала и 185 лаборатории, е видно, че в страната могат да се правят и по няколко десетки хиляди теста дневно.

Много тестове ли се правят в България?

Ако се съпоставят данните за броя тестове у нас и в други европейски държави става ясно, че ние сме една от изоставащите страни в това отношение, което е още един аргумент срещу тезата, че в България се правят "нереалистично голям брой тестове". На европейско ниво е приет праг от минимум 300 теста на 100 000 души седмично, а страната ни е сред малкото, които правят под 1000 на 100 000 седмично. За 43-тата седмица сме с около 750 теста на 100 000 души, а в повечето европейски страни тестовете варират между 1000 и 2500 на 100 000 (графика).

Заключение:

Отсъствието на систематизирана и достъпна официална информация за броя и капацитета на лабораториите, които могат да правят PCR-тестове, действително затруднява възможността всеки човек да си направи сметка какъв е постижимият брой тестове на ден. Част от изнесените дотук данни са на компетентни държавни органи и служители, които обаче не подлежат на проверка в достъпни регистри и въпросът е дали гражданите имат доверие на тези институции. От изнесените данни може да се направи извода, че наличните лаборатории у нас имат капацитета да правят много над 11 000 теста на ден, като е реалистично те да достигнат 30-40 000. Не е вярно, че всяка една лаборатория може да прави само по 130 теста на ден, нито че времето за обработката на толкова много тестове е недостатъчно. Следователно твърденията, че у нас не могат да се правят "толкова много тестове", е по-скоро невярно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. sloth
  #14

  10-12 хиляди теста дневно всъщност е доста невпечатлително постижение и с лесно може да се увеличи многократно. Важно е да се спомене че нито оборудването, нито реактивите за rt-pcr тестовете са специфични за Ковид19, освен т. нар. праймери и проби, които са най-евтините и най-лесно произвежданите компоненти на китовете. От изнесената в статията информация оставам с впечатлението че машините ползвани от референтната лаборатория са стари. По-новите генерации имат близо четири пъти по-голям капацитет.

 2. velko
  #13

  Потърпете. Времето ще покаже кой какви ги върши и по чия заповед. Скритото ще стане явно само след дни.

 3. fantom
  #12
  Отговор на коментар #4

  Нищо от това, което пишеш не е вярно. Дори за манипулатор не ставаш.

 4. fantom
  #11
  Отговор на коментар #3

  И аз съм си задавал този въпрос. Отговорът, според мен е, че има хиляди хора, които ще се нуждаят от тест в същия ден, някои с риск за живота, други - контактни. Не бива да се излагат на риск толкова хора, при условие, че подобна статистика не се прави в другите страни и няма никаква база за сравнение. За какво ще се използва информацията?

 5. Преслав
  #10
  Отговор на коментар #6

  За едно нещо си прав - невежа си.

 6. Диана Илиева
  #9
  Отговор на коментар #6

  Имаш право, пълно право, в този век на комуникациите, всеки може да показва колко им има в главата си и как го ползва, всеки ден и на много места :)

 7. Иван Козов
  #8
  Отговор на коментар #6

  Без риск да те изтрият, не давай мнение по въпроси, където си бос. И без теб има много идиоти тук.

 8. Иван Козов
  #7

  Това е обяснение за идиоти, които си мислят, че един лаборант клати с ръка един тест четири часа. Всъщност, един робот за екстракция на РНК, комбиниран с три qPCR машини ще даде 96 резултата на четвъртия час, още 96 на шестия, и така нататък. Ако работят на две смени, една лаборатория само може да изкара 1000 проби на ден.

 9. gay2n3055bg
  #6

  С риск да ме изтрият,се чувствам длъжен да попитам Медиапул: 1-Кой е написал тези глупости ,вероятно за това не се е подписал.2-Тези "лаборатории"кой и кога успя да ги "лицензира",че резултатите от "теста" да важат дори и в чужбина?!3-КОГА въпросните "лаборатории" успяха да се снабдят с необходимата апаратура и материалите за тестване,и ОТКЪДЕ?!!!4- Нямам ли право да си мисля,че т.н "тестове"се правят с помощта на чайници,кафеварки,тенджери,и с каквото там се сетите,по тавани и мазета,от ударници-ентусиасти по тъмни доби,"загрижени"за нашето здраве?!!!5-Медиапул,бъдете малко по-милостиви към нас,невежите,иначе НАИСТИНА СТАВА ОПАСНО!!!...

 10. преспав
  #5

  За съжаление с тази статия НЕ успяват да ни убедят в достоверността на бройките и тестовете. Всичките изнесени данни са по думи на Кантарджиев,а той вече многократно обърква конците и се обърква кога какво е казал във времето назад. Съмнението остава ....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.