Взрив в мина “Ораново” рани 12 миньори

Взрив във въгледобивната мина “Ораново” край Симитли в понеделник по обед рани сериозно 12 миньори, един от които е в критично състояние, а петима са в тежко, предадоха информационните агенции.

Взривът е станал към 12.15 часа. Гръмнал е минен газ. В забоите на мината по това време е имало 33-ма души.

Час по-късно стана известно, че всички миньори са извадени, като по-тежко пострадалите първоначално бяха откарани в реанимацията и в хирургическото отделение на болницата в Благоевград. Те са с различни травми, обгаряния и обгазяване. Леко ранените са получили на място помощ.

Шестима от най-тежко пострадалите се транспортират в София за настаняване в институт “Пирогов”. Един от тях, който е най-зле, е със 70% изгаряния, четирима са с 40-50%, а друг е натровен от газ и има изгаряния по ръцете и лицето.

Все още не са разследвани причините за взрива. На мястото на произшествието пристигнаха областният управител Владимир Димитров, директорът на областната дирекция на полицията в Благоевград комисар Кирил Георгиев, ръководители на "Гражданска защита" и на пожарната служба. Там е и директорът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов.

Според справка на БТА за мина “Ораново” сочи, че въглищното находище край село Ораново е част от Пиринския въглищен басейн в Югозападна България, на юг от Благоевград. Находището е открито през 1963 г. При геоложките проучвания е установен басейн с 15 млн. тона висококачествени пирински въглища.

През февруари 1971 г. Държавната приемателна комисия приема първия етап от изграждането на рудника и през същата година, паралелно със строителството са добити първите 25 000 тона въглища. През 1973 г. и 1974 г. влизат в действие нови участъци.

Рудник "Ораново" е открит официално на 5 септември 1979 г. в Симитли към мина "Пирин" при СМЕК "Бобов дол. "Ораново" е един от двата рудника на мина "Пирин" - ЕАД, с предмет на дейност добив, преработка и пласмент на кафяви въглища. Ежемесечно той продава на ТЕЦ "Бобов дол" по 4-5 хил. т въглища.

В края на 2004 г. "Балкан МК" ЕООД, Перник, купува на търг с явно наддаване рудник "Ораново", обособена част от "Мина Пирин" – ЕАД.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?