Янки, елате у нас

Защо кметът на Болеславеч звучи толкова оптимистично?

Защо е толкова ентусиазиран кметът на Шчечинек?

Как стана така, че кметът на Заган се надява на нови пътища и голяма печалба за местните търговци?

Това е страхотен начин да популяризираме нашия град и район, възторжено заяви той пред полски репортер. Хората ще говорят за нас, а може и да ни посетят. Така че ние чакаме, чакаме да дойдат американците.

А американците, както изглежда, идват. Преди няколко седмици из Полша се разнесе слух, че американските военни щели да местят някои от базите си от Германия в Полша. Всеки кмет на всеки град, разположен в близост до всяко място, което може да бъде потенциална база - бивш съветски гарнизон или дори стара база на Вермахта - се появи по новините, хвалейки предимствата на своя район. Според едно проучване 72 процента от населението подкрепят идеята, а според друго - 89. Този изненадващ изблик на ентусиазъм бе толкова мощен, че Държавният департамент на САЩ се почувства длъжен да опровергае информацията, че се водят каквито и да било "официални преговори".Тази седмица слуховете тръгнаха отново, само че този път никой не ги отрече. Според полски източник главнокомандващият американските сили в Европа генерал Джеймс Джоунс от морската пехота, който от известно време бе заинтересуван да премества и реформира бази, е написал писмо до германския министър на отбраната, в което отворил дума за това. Местен германски служител твърди, че видял друго писмо, адресирано от министерството на отбраната на САЩ до командващия американските сили в Германия, което му нареждало да спре всякакви бъдещи инвестиции в бази на САЩ в Германия. Полският министър на отбраната заяви, че приветства създаването на американски бази в Полша. Днес Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите ще изслуша изказвания във връзка с "Американската стратегия за изнесените напред средства в европейския театър", което с други думи означава "германски бази". Един от експертите, които ще говорят - Том Донъли от Американ ентърпрайз инститют, ще заяви, че някои от базите трябва да бъдат преместени в Полша, Румъния и България.

Истина е, че тази идея се върти от известно време. Не един високопоставен служител на Пентагона забеляза през последните години, че сегашните германски бази, в които са разположени около 70 000 американски войници със семействата им, са твърде далеч от близкоизточния регион, който зае мястото на Съветския съюз като източник на потенциален конфликт. Освен това поддръжката на сегашните германски бази излиза твърде скъпа в периодите на слабия долар. Германската общественост не харесва нископрелитащи самолети, нито пък звука на падащи бомби и затова базираните в Германия американски пилоти често летят до Турция и Кувейт на учения.

За сравнение, в Източна Европа всичко е по-евтино, базите могат да бъдат преустроени, за да поместват повече хора за по-кратки периоди, а и югоизточният ъгъл на континента е много по-близо до Персийския залив. Освен това /като се съди по музиката, пускана в ресторантите/ източноевропейците изглежда не се притесняват толкова от високите децибели.

Но ако тази идея се върти от известно време, то това, че тя се процежда отново тази седмица не е просто съвпадение. Не един член на администрацията и не един конгресмен смятат сега, че това е най-добрият начин Германия да бъде наказана, а Източна Европа да бъде възнаградена за съответните ѝ позиции по Ирак. Неофициално те споделят това с източноевропейските си колеги, което обяснява защо фабриката за слухове изведнъж заработи с такава мощ.

Въпросът всъщност е дали тези тайни сигнали не са нещо повече от психологична война - славното отмъщение на Пентагона на германските лидери /или може би, както някои изглежда вече смятат, тайният план на Пентагона да разруши геманската икономика/. Паралелният въпрос е дали те ще замълчат отново, ако Германия се откаже от сегашната си позиция срещу евентуална военна намеса на САЩ в Ирак.

Ако плановете са такива, то те са погрешни. Въпреки че ще мине дълго време, преди американските военни да напуснат всичките си германски бази, има достатъчно логистични причини за преместването поне на няколко части, за да бъде оправдан този ход, а ефектът върху източноевропейските страни е потенциално огромен. Това са страни, чиито лидери са заложили главата си заради американската дипломация и дори рискуваха собственото си членство в Европейския съюз. Каква по-добра компенсация може да има тогава от построяването на нови пътища за кмета на Заган задно с една нова база? Поне американците, които ще отидат да живеят там, със сигурност ще се ползват с непозната досега популярност.

По БТА

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?