Янош Адер бе преизбран за втори мандат президент на Унгария

Янош Адер

Унгарският парламент преизбра ветерана от управляващата партия ФИДЕС Янош Адер за президент за втори петгодишен мандат. Това показва, че премиерът Виктор Орбан здраво държи властта една година преди парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Петдесет и седем годишният Адер, който е юрист и отдавнашен член на ФИДЕС, бе верен съюзник на Орбан откакто бе избран на този предимно представителен пост през 2012 г.

Адер бе преизбран днес на второ гласуване със 131 гласа, след като кандидатурата му не успя да получи необходимата подкрепа от две трети на първо гласуване, тоест 133 гласа от 199. На втория тур бе необходимо обикновено мнозинство. Съперникът на Адер - кандидатът на опозицията Ласло Майтени, получи 39 гласа.

"След малко повече от година ще бъдете изправени пред изпитание. През следващите месеци шумът от политическите дебати ще се засили", каза преди гласуването Адер и призова депутатите да поставят на първо място интересите на Унгария, а да не се занимават с политически кавги.

Адер с малки изключения подкрепяше политическата програма на Орбан. В Унгария президентските правомощия са по-скоро ограничени и не се очаква той да оспорва като цяло политическия курс на ФИДЕС, коментира цитиран от Ройтерс анализатор от мозъчния тръст Танео интелиджънс. Според него преизбирането на Адер е сигнал, че управляващата партия запазва господстващата си позиция.

Споделяне

Още от Европа