Янукович съгласен за паритетно сливане на “Нафтогаз“ с "Газпром"

Президентът на Украйна Виктор Янукович се съгласи да обедини държавната компания "Нафтогаз" с руския монополист "Газпром" на равни начала. Това заяви самият той в ефира на радио "Ехото на Москва" в четвъртък.

"Ако там (на срещата на министър-председателите на Украйна и Русия в края на април – бел. ред.) бях аз, бих протегнал ръка на Владимир Путин и бих казал – съгласен съм - 50 на 50", заяви Янукович.

В началото на май Янукович коментира идеята за сливането на "Газпром" и "Нафтогаз", като заяви, че на нея трябва да се гледа като на "един от възможните варианти за сътрудничество с Русия по газовия въпрос". Премиерът на Украйна Микола Азаров на свой ред отбеляза, че тази идея "заслужава внимание", а предложението е било направено от Путин "от добри подбуди".

Идеята за обединението на газовите концерни на Русия и Украйна беше изказана от руския премиер на 30 април. В същия ден шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че страните могат да обменят активи – от геоложки проучвания до продажбите на готова продукция.

Междувременно и до сега не е ясно при какви условия могат да се обединят "Нафтогаз" и "Газпром". По независими оценки в случай на сливане дялът на украинската страна в съвместното предприятие може да е от 2 до 8.5 процента от акциите.

Споделяне

Още от Бизнес