Яп де Хоп Схефер: ЕС и НАТО да не се държат като на конкурс за красота

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер призова в понеделник в Брюксел НАТО и Европейския съюз да не си съперничат и да не се държат като на конкурс за красота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Схефер каза, че алиансът и Евросъюзът все повече се състезават, за да получат от националните армии обещания за войници и техника. Генералният секретар изрази съжаление заради липсата на координация между две двете организации при военните операции от Афганистан до Дарфур.

"Трябва да намерим изход за отношенията между ЕС и НАТО", заяви Схефер на конференция, организирана от базираната в Брюксел организация Дневен ред за сигурност и отбрана. "ЕС и НАТО не трябва да се държат като на конкурс за красота", добави той. Схефер изрази мнение, че двете организации трябва по-добре да координират действията си в Афганистан и предложи ЕС да се заеме с обучението на афганистански полицаи.

Миналата седмица Схефер призова Европейския съюз да се включи по-активно в решаването на афганистанския въпрос. "Афганистан би могъл да заеме централно място сред приоритетите на ЕС", каза Схефер в петък в Копенхаген след среща с датския министър-председател Андерс Фог Расмусен. По думите му Евросъюзът би могъл да направи повече за Афганистан, например при обучението на полицаи. Схефер се изказа за укрепване на отношенията между ЕС и НАТО. Той подчерта, че решението на афганистанския проблем не е военно и е от значение да се подобрят отношенията между военните и цивилните за възстановяването на страната.

Споделяне

Още от Европа