Япония ще екстрадира гросмайстора Боби Фишер

Япония реши да екстрадира бившия световен шампион по шахмат Боби Фишер.

"Заповедта е издадена днес", каза във вторник служител от имиграционните власти, след като съдът отхвърли последната молба на Фишер да бъде предотвратено предаването му.

Гросмайсторът е издирван от американските власти заради нарушение на международните санкции срещу бивша Югославия през 1992 г.

Боби Фишер бе задържан в Япония миналия месец, когато се опитваше да замине за Филипините с изтекъл американски паспорт.

Той се опита да оспори екстрадирането в САЩ като подаде молба за политическо убежище в Япония и се отказа от американско гражданство. И двете искания обаче бяха отхвърлени от съда.

През последните дни Фишер потвърди плановете си да се ожени за японката Миоко Уатаи, която оглавява японската шахматна асоциация, но според наблюдатели това едва ли ще му помогне да избегне екстрадицията, предаде ББС.

Неговите адвокати казаха, че са подали незабавно нова молба за блокиране на заповедта за екстрадиция, а поддръжниците му заявяват, че няма да се предадат.

"Ние задължително ще отидем и до Върховния съд, ако е необходимо", каза Джон Боснич, който оглавява Комитета за освобождаване на Боби Фишер.

Той е издирван от американските власти повече от десетилетие, след като беше обвинен за това, че участва в шахматен турнир в Белград през 1992 г. в нарушение на международните санкции срещу бивша Югославия.

Преди да бъде арестуван в Токио той е успял да живее три години незабелязано в Япония, като от време на време пътувал и в други държави.

Боби Фишер е смятан за изключителен играч, но много меркантилен. Той става гросмайстор на 15 години. Достига невероятна световна слава през 1972 г., когато победи съветския шампион Борис Спаски. В разгара на Студената война тази победа имаше огромна стойност.

Фишер задържа титлата световен шампион по шахмат до 1975 г. След това изчезна и се появи публично през 1992 г., за да играе в Белград отново срещу Борис Спаски и спечели 3 милиона долара.

Фишер спечели турнира, но се скри, когато американските власти обявиха, че го издирват.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?