Японски министър отрича да е бил пиян на срещата на Г-7 в Рим

Японски министър отрича да е бил пиян на срещата на Г-7 в Рим

Японският финансов министър е изправен пред искания за оставката му след обвинения, че е бил пиян по време на срещата на Г-7 в Рим преди дни, съобщиха световните агенции в понеделник.

Шоичи Накагава се извини за поведението си, но на пресконференция в Рим обясни, че странното му държание се дължи на въздействието на лекарство против простуда. По думите не е пил повече от глътка алкохол преди срещата с медиите.

Опозицията поиска Накагава да се оттегли от министерския пост, но той обясни, че премиерът Таро Асо му е казал да остане на поста и да се грижи за здравето си.

На пресконференцията в събота Нагагава изглеждаше сънен, прозяваше се и говореше завалено. По едно време даже затвори очи и главата му клюмна, след което започна несвързано да отговаря на въпрос, зададен на седналия до него председател на японската централна банка.

Накагава обясни, че е изпил глътка вино на обед, но не е консумирал цяла чаша алкохол. Той отхвърли и обвиненията към него, включително и от бивш японски премиер, че често злоупотребява с алкохол.

"Това, което най-много искам, е да се възстановя напълно от настинката", заяви Накагава пред репортери.

Гафът на Накагава идва в тежък момент за премиера Таро Асо, който се бори за общественото доверие преди изборите през септември. Последното социологическо проучване показа обаче, че той се ползва с подкрепата на само 10% от японските избиратели, посочва ББС.

В същото време японската икономика е силно ударена от световната икономически криза, като в последното тримесечие на миналата година е регистриран икономически спад от 3.3%.

Споделяне

Още от Свят