Японският министър на правосъдието подаде оставка заради връзки с мафията

Кейшу Танака

Японският министър на правосъдието Кейшу Танака подаде оставка, след като беше уличен за някогашните си връзки с хора от организираната престъпност - групировките якудза, съобщи Франс прес.

Танака, който няколко дни се съпротивляваше на призивите да напусне правителството, в крайна сметка връчи оставката си на премиера Йошихико Нода, който я прие.

Правителствен говорител заяви, че 74-годишният Танака е подал оставка поради здравословни причини, но японските медии пряко свързаха решението му с някогашните му връзки с якудза.

Миналия месец след публикация в японски седмичник Танака, най-възрастният член на правителството, публично призна, че се е срещал с представители на якудза преди трийсетина години. По думите му тогава е посредничел, за да уреди женитбата на професионален килър, използван от мафиотите, по молба на баща му. Министърът призна също, че е държал приветствено слово на банкета, организиран от престъпни босове. Според него обаче не е знаел, че има работа с якудза, и след това не е общувал с тях.

Въпреки това разобличенията на връзките с мафията нанесоха огромен ущърб на репутацията на министъра. В опит да спечели време, той легна в болница, но това не спаси ситуацията. Опозицията използва случая с Танака за ожесточени нападки срещу правителството, където сегашният скандал далеч не е първия. Неотдавна под натиска на опозицията вече бе принуден да подаде оставка министърът на отбраната, след като излезе наяве, че той не познава добре военните проблеми и терминологията.

Споделяне

Още от Свят