Японският премиер се отказа да мести американската база от Окинава

Преместването на цялата американска военна база от Окинава е невъзможно. Това заяви японският министър-председател Юкио Хатояма, цитиран от Асошиейтед прес във вторник.

Така Хатояма наруши обещанието си да премести базата от южния остров, където са разположени повече от половината от намиращите се в Япония 47 000 американски войници.

Хатояма замрази споразумението с Вашингтон от 2006 г. за преместване на "Футенма" в Наго, по-слабо населен район в северната част на острова, като заяви, че иска да изнесе напълно базата извън територията на Окинава и дори извън страната. Тази позиция на министър-председателя предизвика сериозно напрежение в отношенията със САЩ.

Японският премиер заяви по време на първото си посещение в Окинава, откакто пое поста през септември миналата година, че е невъзможно цялата база да се изнесе от сегашното си местоположение.

"Реалистично погледнато, това е невъзможно. Изправени сме пред ситуация, при която е наистина трудно да преместим всичко извън префектурата", каза премиерът.

Хатояма помоли жителите на Окинава да проявят разбиране и да се съгласят част от функциите на военната база да бъдат запазени на острова. По думите му някои елементи на базата могат да бъдат прехвърлени на друго място, но е съмнително дали САЩ биха приели подобно половинчато решение.

Хатояма призна, че когато е станал министър-председател, не е бил наясно защо от логистична гледна точка е необходимо американските войници във "Футенма" да се намират близо до други военни подразделения на острова.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?