Японците почетоха жертвите на земетресението отпреди 2 години

Японците почетоха жертвите на земетресението отпреди 2 години

Японците почетоха с минута мълчание със сведена глава, затворени очи и събрани ръце в 14.46 ч. местно време паметта на около 20-те хиляди загинали и безследно изчезнали точно преди две години при земетресението и цунамито от 11 март 2011 г., които предизвикаха и тежка авария в атомната централа във Фукушима, съобщи Франс прес.

Многобройни церемонии се състояха по североизточното крайбрежие на Япония, което бе опустошено от приливната вълна, като в град Ишиномаки, където са загинали 4000 души, сред които над 70 ученици от началното училище Окава, които били отнесени от вълната докато се опитвали да стигнат на високо място.

В Токио бе организирано национално възпоменание в присъствието на императора, който е държавен глава, на императрицата и министър-председателя.

Император Акихито отдаде почит към паметта на жертвите на бедствието и изрази пожелание да не бъдат забравени нито загубените животи, нито хората, които живеят "в тежки условия във временни жилища в пострадалата област".

Той настоя, че е необходимо населението да се обучи в превантивни учения, за да се спасят колкото се може повече хора в случай на ново природно бедствие.

Премиерът Шиндзо Абе пък се ангажира да изгради една по-устойчива на природни бедствия Япония и поиска подкрепата на населението.

В петък 11 март 2011 г. в 14.46 ч. местно време (05.46 ч. по Гринуич) Япония бе разтърсена от земетресение с магнитуд 9, чийто епицентър бе в Тихия океан на няколко десетки километра от североизточните брегове на остров Хоншу.

По-малко от час след това огромна вълна с височина над 20 метра на места се стовари върху крайбрежието на североизточната област Тохоку, убивайки всички живи същества при преминаването си и разрушавайки мостове, къщи, училища и заводи.

По официални данни в бедствието са загинали 15 881 души, а 2668 души са в неизвестност. Към тях се прибавят 2554 души, които са починали заради влошаване на условията си на живот.

Две години след приливната вълна гмурци продължават да издирват тела на загинали край Ишиномаки в морските дълбини задръстени от купища отломки.

В пострадалата АЕЦ "Фукушима-1", където четири от шестте реактора бяха засегнати от цунамито, положението е стабилизирано, но ще са нужни 40 години за демонтиране на пострадалото оборудване.

През уикенда в Япония се състояха протести с искане за отказ от ядрената енергия. Правителството пък иска отново да пусне в експлоатация реакторите, които бъдат преценени като безопасни след нови тестове за сигурност. В момента в страната работят само два от 50-те ѝ ядрени реактора.

Стотици жертви на предизвиканата от цунами ядрена катастрофа в АЕЦ "Фукушима" сезираха японското правосъдие с искане компанията Тепко, която експлоатира централата, да ускори дейността по обеззаразяване на региона, предаде Франс прес.

Около 800 души решиха да се включат в колективното дело. Те поискаха от съда на окръг Фукушима да наложи на Токио електрик пауър (Тепко) обезщетение от по 50 000 йени (около 400 евро) на човек всеки месец докато засегнатата от радиоактивност област бъде възстановена.

Дейностите по демонтиране на пострадалата ядрена централа ще отнемат 30 до 40 години и не се знае кога изселените хора ще могат да се завърнат по домовете си.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?