Йоко Оно връчва награда за мир на "Пуси райът"

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно ще награди в петък със своята стипендия за мир "Ленън Оно" ("LennonOno") на трите пънкарки от руската група "Пуси райът", които бяха осъдени на две години затвор за отправяне на протестна "молитва" срещу Владимир Путин в московския катедрален храм "Христос Спасител", предаде Франс прес, като се позова на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл".

 

Наградата ще бъде връчена на Пьотър Верзилов - съпруга на Надежда Толонникова - една от трите осъдени млади жени. Церемонията в Ню Йорк ще се състои десет дни преди началото на процеса на апелативна инстанция срещу пънкарките, който е предвидено да започне на 1 октомври в Москва.

 

"Благодаря на "Пуси райът" за тяхната акция, имаща за цел да донесе свобода на словото за всички жени", обяви Йоко Оно в комюнике.

 

Вдовицата на Джон Ленън учреди стипендията "Ленън Оно" през 2002 г. в памет на активистката дейност на своя покоен съпруг. Тя е присъждана веднъж на две години на хора, работещи за мира по света.

Споделяне

Още от Свят