Йошка Фишер не пожела да разговаря с израелски министър в източен Ерусалим

Германският външен министър Йошка Фишер пристигна в Тел Авив на тридневно посещение, включващо Израел и палестинските територии, съобщи АФП. По време на визитата си той ще обсъди обстановката в Близкия изток и войната в Ирак.

Веднага след пристигането си в понеделник Фишер се срещна с новия израелски първи дипломат Силван Шалом.

"Правото на израелския народ да живее в мир и без страх от тероризъм е от ключово значение и за нас то не може да бъде обект на преговори с никого. Моето посещение е преди всичко жест на приятелство и солидарност към Израел в тези трудни дни", каза Фишер пред журналисти след разговорите с Шалом.

По-късно германският външен министър има среща с израелския премиер Ариел Шарон.

По време на престоя си Йошка Фишер ще се срещне и с председателя на Палестинската власт Ясер Арафат и с палестинския премиер Махмуд Абас. Предвидена е и среща с израелския президент Моше Кацав.

Израелският министър на правосъдието Йосиф Лапид отмени насрочената за днес среща с Йошка Фишер поради разногласия за мястото ѝ, съобщи израелски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Според медийния съветник на министъра, Лапид отказал срещата с Фишер, след като той не пожелал тя да се състои в кабинета му в арабската източна част на Ерусалим, която палестинците искат да стане столица на бъдещата им държава.

"Той (Лапид) отмени разговорите, освен ако Фишер не дойде в нашата централа в Източен Ерусалим. Министърът каза, че германците не могат да определят суверенитета ни в Ерусалим", обясни съветникът на Лапид причините за отмяната на срещата.

Европейски дипломат потвърди за Ройтерс, че наистина имало разногласия за мястото на срещата, но припомни, че политиката на Европейския съюз е срещите на представители на страните членки с израелски лидери да не стават в Източен Ерусалим.

Евросъюзът осъди днес действията на израелската армия на Западния бряг на река Йордан, като ги нарече "колективно наказание" на палестинци. "Председателството на ЕС е особено разтревожено от израелските операции в град Тулкарем", се казва в съобщението от Атина, цитирано от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят